latinica  ћирилица
19/11/2014 |  11:27 | Autor: SRNA

Lajčak-Izetbegović: Što prije formirati vlasti

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar inostranih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak saglasili su se danas da je potrebno što brže formirati vlasti na svim nivoima u BiH, kao i da vladajuće koalicije treba da budu bazirane na programskim ciljevima.
Bakira Izetbegović sa Miroslavomom Lajčakom - Foto: SRNA
Bakira Izetbegović sa Miroslavomom LajčakomFoto: SRNA

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je zajednički ocijenjeno da se novoizabrane vlasti moraju posvetiti socijalno-ekonomskim reformama koje će obezbijediti ekonomsku stabilnost, oporavak privrede, intenzivno zapošljavanje i snažan priliv stranih investicija, te pristupiti ispunjavanju ključnih uslova za ubrzavanje procesa evroatlantskih integracija.

Izetbegović je istakao da u najkraćem roku treba usvojiti efikasan mehanizam koordinacije evropskih poslova i sa EU partnerski dogovoriti i odmah početi provoditi program prioritetnih socio-ekonomskih reformi, kako bi bilo obezbijeđeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

On je naveo da treba izvršiti knjiženje 63 lokacije perspektivne vojne imovine, kako bi bilo omogućeno aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Lajčak je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH na sastanku u Sarajevu čestitao ponovni izbor za člana Predsjedništva BiH i izbornu pobjedu SDA.

Lajčak će u Sarajevu razgovarati sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

U odvojenim sastancima u Banjaluci razgovaraće sa predsjednikom i premijerkom Srpske, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, a najavljeno je da će se Lajčak sastati i sa predsjednikom Srpske demokratske stranke  Mladenom Bosićem.