latinica  ћирилица
19/11/2014 |  13:26 | Autor: RTRS

Dodik-Muent: Prioritet sanacija infrastrukturnih objekata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i novoimenovani direktor EBRD-a za zapadni Balkan Holger Muent saglasni su da u budućem periodu prioritet bude sanacija infrastrukturnih objekata oštećenih tokom majskih poplava u Srpskoj.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i novoimenovani direktor EBRD-a za zapadni Balkan Holger Muent - Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i novoimenovani direktor EBRD-a za zapadni Balkan Holger MuentFoto: SRNA

Dodik i Muent su konstatovali da bi u narednom periodu, osim podrške sanaciji oštećenih infrastrukturnih objekata, pažnju trebalo posvetiti i podršci privatnom sektoru u Republici Srpskoj.

Oni su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Tegeltija i Muent o predstojećim zajedničkim aktivnostima

I ministar finansija Zoran Tegeltija, razgovarao je sa Holgerom Muentom i direktorom Kancelarije EBRD-a u Sarajevu Јanom Braunom o aktivnostima koje ova međunarodna institucija realizuje u Republici Srpskoj, kao i predstojećim zajedničkim aktivnostima.

Tegeltija je zahvalio delegaciji EBRD-a na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, posebno kada je u pitanju podrška infrastrukturnim projektima, među kojima je i izgradnja Autoputa Banjaluka – Doboj, uz napomenu da bi u predstojećem periodu finansijska podrška mogla biti usmjerena i na sektor poslovnih banaka i pojedine projekte iz privatnog sektora.

Čubrilović: Korektna saradnja sa predstavnicima EVRD

 Ministar saobraćaja i veza R S Nedeljko Čubrilovićrazgovarao je danas sa novoimenovanim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za zapadni Balkan, Holgerom Muntom i novimenovanim direktorom EBRD-a u BiH Јanom Braunom o projektima koji su u toku, aktivnostima u vezi sa pružanjem pomoći nakon poplava i potencijalnim novim projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ministar Nedeljko Čubrilović istakao je veoma korektnu saradnju sa predstavnicima EVRD-a i rekao da je, zahvaljujući podršci EBRD-a, u potpunosti zatvorena finansijska konstrukcija za izgradnju dionice autoputa od Doboja do Prnjavora.

On je rekao da radovi na izgradnji autoputa od Doboja do Prnjavora teku planiranom dinamikom, da je do sada završeno više od 50% posla i da se očekuje završetak ove dionice u predviđenom roku.

U vezi sa izborom javno-privatnog partnera za izgradnju i održavanje dionice autoputa koridora 5C, koja prolazi kroz RS, ministar Čubrilović rekao je da se očekuje dostavljanje modifikovane finansijske ponude od konzorcija koji predvode francuski „Bujik“ i austrijski „Štrabak“.

U toku sastanka bilo je riječi o posljedicama poplava na saobraćajnoj infrastrukturi u RS i procjenjenoj šteti za saniranje ovih posljedica.  U razgovroru sa delegacijom EBRD-a dogovoreno je da javna preduzeća, posredstvom Vlade RS, upute zahtjev za dobijanje povoljnih kreditnih sredstava, a EBRD će, o ovim zahtjevima, odlučivati po ubrzanoj proceduri.