latinica  ћирилица
19/11/2014 |  13:30 | Autor: SRNA

Njemačko-britanska inicijativa osnova BiH strategije za EU

Ambasadori Velike Britanije i Njemačke u BiH Edvard Ferguson i Kristijan Helbah izrazili su zadovoljstvo dogovorom svih članica EU da njemačko-britanska inicijativa za BiH treba da bude osnova strategije EU za BiH.

U zajedničkoj izjavi za medije Ferguson i Helbah podsjećaju da su se 28 ministara spoljnih poslova EU susreli u ponedjeljak, 17. novembra, u Briselu i razgovarali, između ostalog, o idejama koje su predstavili ministri spoljnih poslova Njemačke i Velike Britanije za revitalizaciju evropskog puta BiH.

"Obradovani smo dogovorom svih zemalja članica da naš prijedlog treba da postane osnova nove strategije EU za BiH, kao i snažnim mandatom novog visokog predstavnika Federike Mogerini koja treba da razradi detalje u razgovorima sa EU partnerima i vlastima BiH", poručuju britanski i njemački ambasador.

Ferguson i Helbah ističu da su im svi političari u BiH rekli da su saglasni u vezi sa važnošću brzog formiranja vlasti na svim nivoima.

Oni navode da će novi pristup EU ponuditi fleksibilnost ne samo o pitanju sadržaja nego i redoslijeda uslova koje BiH mora ispuniti kako bi postala članica EU.

Ferguson i Helbah se nadaju da će ovo biti podrška brzom napretku novih vlasti u provođenju reformi, koje se odnose na jačanje ekonomije, otvaranje radnih mjesta, borbu protiv korupcije, kao i poboljšanje efikasnosti vlasti na svim nivoima.

Oni zaključuju da su, pružanjem podrške ovom pristupu, zemlje članice EU još jednom potvrdile kontinuiranu predanost stabilnosti i prosperitetu BiH, te da je sada vrijeme da novoizabrane vođe u BiH urade svoj dio posla.