latinica  ћирилица
19/11/2014 |  14:20 | Autor: SRNA

Diskriminacija u oblasti penzijskih prava

Problem nastavka diskriminacije u penzijskom sistemu Federacije BiH predočen je delegaciji Komisije protiv rasizma i diskriminacije Savjeta Evrope koja boravi u Sarajevu, saopšteno je danas iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštitite Republike Srpske Rajko Plavšić i direktor Fonda PIO Mladen Milić predočili su da je diskriminacija i dalje prisutna i samo zamaskirana novim zakonom, kojim se povratak na isplatu prijeratnih korisnika prava na penziju kod Federalnog zavoda PIO/MIO omogućava samo kategoriji povratnika u FBiH iz Republike Srpske, ali ne i ostalima prijeratnim korisnicima.

Plavšić i Milić su u obraćanju članovima Komisije ukazali da je do danas Federalni zavod vratio na isplatu svega 224 korisnika i da se propisivanjem čak osam dokumenata za povratak za isplatu snažno otežava ili onemogućava ponovno ostvarivanje njihovih prava.

"Zbog toga, kao i činjenice da se radi o starijoj generaciji ljudi, njihov broj se naglo smanjuje, te ih je danas preostalo živih 19.800, a kada je pokrenut sudski spor protiv Federalnog zavoda 2005. godine bilo ih je 38.000", navodi se u saopštenju.

Predstavnici resornog ministarstva i penzijskog fonda Republike Srpske ukazali su i na opstrukciju i odugovlačenje prilikom provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima "Karanović protiv BiH" i "Šekerović i Pašalić protiv BiH" u kojima je presudom omogućen povratak na isplatu ovim prijeratnim korisnicima.

Kao predstavnik FBiH, pomoćnik ministra rada Enis Imamović je u obraćanju članovima Komisije tvrdio da je FBiH donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO u junu 2012. godine i Pravilnika za provođenje tog zakona /člana 141a/ eliminisala diskriminaciju prijeratnih korisnika na polju penzijskih prava.

"Delegacija Komisije protiv rasizma i diskriminacije Savjeta Evrope, na čelu sa Barbarom DŽon, po ovom pitanju usmeno je iznijela stav da će se, nažalost, ovo pitanje rješavati i naredne godine u smislu traženja izrade pravednijeg propisa kojim bi u potpunosti bila odstranjena diskriminacija u oblasti penzijskih prava", navodi se u saopštenju.

Komisija protiv rasizma i diskriminacije Savjeta Evrope juče je u Sarajevu razmatrala izvještaje za BiH u vezi sa posebnim preporukama iz oblasti školstva u FBiH u slučajevima "dvije škole pod jednim krovom", obuke sudija i tužilaca o temi sprečavanje diskriminacije na osnovu rase, vjere, jezika, nacionalne ili etičke pripadnosti i diskriminacije u oblasti penzijskih prava, koja se odnosi na povratak na isplatu prijeratnih korisnika prava na penziju kod Federalnog zavoda PIO/MIO.

Preporuka ove komisije o kojoj je raspravljano donesena je u februaru 2014. godine i formulisana je kao poziv vlastima da stanu u kraj diskriminaciji na osnovi nacionalne pripadnosti u oblasti penzijskih prava i da se promijeni zakonodavstvo da se u budućnosti ne pojavljuju novi, slični slučajevi.