latinica  ћирилица
19/11/2014 |  16:03 | Autor: RTRS

SNSD, DNS I SP potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju

SNSD, DNS I SP nastavljaju saradnju i u naredne četiri godine.

Lideri ovih stranaka Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić potpisali su danas u Banjaluci sporazum o zajedničkom djelovanju.

Dodik je rekao da sporazum predstavlja osnovu za formiranje zajedničkih institucija vlasti na nivou Republike Srpske s ciljem očuvanja stabilnosti Srpske i njenog razvoja.

On je naglasio da sporazum predviđa i programske ciljeve s kojima su se ove tri stranke promovisale na prethodnim izborima i ranije, te da znači usaglašenost i većinu oko izbora rukovodstva Narodne skupštine i dogovor o izboru Vlade.

"Republika Srpska nastavlja da bude vođena od koalicije koja ju je u prethodnim godinama održala nesumnjivo u jednom od najstabilnijoih perioda za samu Republiku Srpsku. Institucionalna snaga, funkcionisanje i jedinstvo i stabilnost Srpske očigledno govore o našoj sposobnosti da to uradimo i u smanjenim okvirima", rekao je Dodik novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je dodao da koalicioni sporazum predviđa i borbu protiv svake vrste devijacije, kriminala i korupcije i osposobljavanje Republike Srpske za borbu protiv terorizma, imajući u vidu da BiH predstavlja jednu od potencijalnih baza za širenje različitih oblika opasnosti od terorizma.

"Razvoj ekonomije podrazumijeva donošenje novog seta zakona koji će poboljšati uslove privređivanja. Svi želimo da privučemo investicije i svi želimo da tim investicijama omogućimo zapošljavanje", rekao je Dodik, ističući da će se na tom putu koalicija voditi najboljim iskustvima evropskih zemalja koje su pravile brze prodore poput Švajcarske, Luksemburga ili Norveške.

On je naglasio da borba za politički status Srpske podrazumijeva primarno funkcionisanje njenih institucija.

"Naše tri političke partije pokazuju sposobnost da rade u otežanim uslovima, veoma sam zahvalan i ponosan za saradnju sa Pavićem i Đokićem i njihovim političkim saradnicima, partijama i mi smo jednostavno vlasnici svega onoga dobroga što je dobro urađeno u Srpskoj u posljednjih devet godina", rekao je Dodik.

On je naglasio da su tri partije svjesne postojanja problema u društvu, ali i ponosne na činjenicu da je očuvana stabilnost društva.

Dodik je potvrdio i da će za predsjednika Narodne skupštine Srpske biti predložen kadar DNS-a, te da stranke potpisnici današnjeg sporazuma imaju većinu za to, i da poslanici koalicije "Domovina", što se tiče SNSD-a nisu za većinu potrebni.

"Ne možemo da idemo sa partijom koja kaže da se desio genocid, koja zatvara oči pred problemima u BiH, sa partijama koje generišu probleme u BiH, koje žele centralizovanu BiH, kao što ni one ne mogu da idu sa nama iz istih, samo obrnutih, razloga", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da tri partije imaju legitimnu i legalnu većinu koju, kako je naveo, nikakve izmišljene afere, priče, špekulativni snimci, ne mogu da poremete.

Kada je riječ o vlasti na nivou BiH Dodik je rekao da SNSD, DNS, i SP vjeruju da će politika koju budu vodili u Srpskoj biti dominantna politika iz Republike Srpske na nivou BiH, te da olako stvorena koalicija SDA, SDS, NDP i PDP bila rezultat stiske u vremenu i kako je rekao da se ne izgubi sve u političkom smislu.

"To objektivno neće moći izdržati probu i zahtjeve vremena. Slavodobitnost koja se pokušava predstaviti mogla bi veoma brzo da se pokaže kao nerealna", rekao je Dodik.

On je naglasio da koalicioni partneri SNSD, DNS i SP žele da rade na onome što jesu evrospke integracije, ali na način da Srpska bude vidljiva u tome.

Prema njegovim riječima Srpska ni ranije nije bila smetnja u proođenju odluke "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije, već da su smetnje bile partije iz Federacije BiH, SDA i SDP, koji su htjeli da obezbijede mehanizam majorizacije Hrvata u BiH.

On je naglasio da tri stranke ne vide problem u tome da se podrži kandidatura BiH za EU, ali da zajedno sa drugima koji jesu bili zastoj na pitanjima "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije grade novu atmosferu iznalaženja novih rješenja.

Komentarišući sporazum koji je HDZ potpisao sa SDA Dodik je rekao da je tako nešto logično i očekivano i da ga raduje što je to urađeno na nivou Federacije BiH, ali da se tek nakon formiranja organa na nivou entiteta treba vidjeti kako će se formirati na nivou zajendičkih institucija.

"Vjerujemo da na nivou BiH treba da se oslikavaju dominantne politike iz entiteta, jer je i BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i upravo oni koji imaju političku reprezentativnost u ime dva entiteta i tri naroda mogu da sučeljavaju politike na nivou BiH i nikako drugačije", rekao je Dodik.