latinica  ћирилица
19/11/2014 |  16:08 | Autor: TANЈUG

Udovičić: Kosovo u MOK-u je presedan nad presedanima

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je u Kosovskoj Mitrovici, reagujući na najave da će Kosovo biti primljeno u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), istakao da bi to bio presedan nad presedanima u medunarodnom sportu, s obzirom na činjenicu da Kosovo nije priznato od strane Ujedinjenih nacija.

"MOK je nevladina organizacija, a zakonom je zabranjeno da Vlada urgira ili utiče na odluke nevladinog sektora. Mi smo, naravno, uradili apsolutno sve što je zakonski bilo moguće, obavili smo brojne konsultacije, pomogli smo u pripremi Olimpijskog komiteta Srbije u pokušajima da se ovo spriječi. Svako od nas je nezvaničnim kanalima, svojim vezama, poznanstvima i ugledom, pokušao da spriječi prijem Kosova u šlanstvo MOK-a. Nažalost, više od toga je zakonski nemoguće uraditi", rekao je Udovičić.

Udovičić je istakao da bi odluka o prijemu Kosova u članstvo MOK-a urušila postulate na kojima počiva međunarodni sport.

"Nama su, praktično, vezane ruke, u ovom slučaju drugi odlučuju o našoj sudbini i najavljuju da će donijeti odluku koja će biti presedan nad presedanima u međunarodnom sportu. Ovde se politika umiješala u sport, što je apsolutno zabranjeno. Ukoliko MOK donese takvu odluku, onda svi postulati, nažalost, padaju u vodu i to je jako loše za budućnost međunarodnog sporta", poručio je ministar sportra u Vladi Srbije.

Podsjećamo, Izvršni odbor MOK-a prošlog mjeseca primio je Kosovo u provizorno članstvo, a odluka o stalnom članstvu trebalo bi da bude donijeta na Generalnoj skupštini u decembru u Monaku.

Drecun: Kosovo neće postati član EUFA i FIFA

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Srbija ne može spriječiti članstvo samoproglašenog Kosova u Međunarodnom olimpijskom komitetu /MOK/, ali da je sigurna da Kosovo neće postati član UEFA i FIFA.
Drecun je izjavio za B92 da Srbija ne želi da dozvoli članstvo Kosova u MOK-u, ali je pitanje da li to prevazilazi njene moći i da li je uticajnija u toj organizaciji od Amerike.

On je naveo da je utješno što UEFA i FIFA ne prihvataju Kosovo kao članicu te da, što se tiče fudbala i košarke, Srbija može da bude sigurna da Kosovo neće postati članica međunarodnih sportskih organizacija tih sportova.

"Oni /samoproglašeno Kosovo/ pokušavaju svuda gde mogu da probiju, da pokažu da imaju nekakvu državnost", rekao je Drecun.

Drecun je ponovio da takozvani "kosovski pasoš" ne važi u Srbiji i da srpska policija, na osnovu lične isprave privremenik kosovskih organa, izdaje potvrdu o identitetu, sa kojom građanin Kosova putuje kroz Srbiju do graničnog prelaza, i sa tom potvrdom izlazi iz Srbije.

"A kako će dalje putovati, njegova stvar. Nema priče o kosovskom pasošu. Ništa na čemu piše Republika Kosovo, na čemu je grb ili zastava samozvane tvorevine, za Srbiju nije prihvatljivo", rekao je Drecun.