latinica  ћирилица
19/11/2014 |  22:26 | Autor: SRNA

Počelo obilježavanje 70 godina zatvaranja logora Јasenovac

Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Јovan izjavio je večeras da promocija Knjiga o Diani Budisavljevići predstavlja početak obilježavanja 70 godina od zatvaranja rada ustaškog koncentracionog logora Јasenovac i proboja zatočenika.

Episkop Јovan je najavio da će centralni događaj obilježavanja 70 godina od zatvaranja rada ustaškog logora Јasenovac biti 19. aprila naredne godine u stratištu Donja Gradina, gdje će biti služen parastos nevinim jasenovačkim žrtvama.

Episkop je za 21. april naredne godine najavio međunarodni okrugli sto o trenutnom stanju istraživanja Јasenovca, koji je će biti održan u Spomen-području "Donja Gradina".

Episkop Јovan je dodao da će istog dana uveče biti služena večernja liturgija u Mlaki u Hrvatskoj, mjestu iz kojeg je Diana Budisavljević spasila većinu djece od sigurne smrti u ustašom logoru.

"Namjera nam je da iza ovog obilježavanja ne ostane prazna livada, što obično ostaje iza naših velikih konferencija, skupova i datuma, nego da ostane obnovljeni hram Svetog Ilije u Mlaki i da to bude pravi spomenik Diani Budisavljević", izjavio je novinarima episkop slavonski Јovan, koji je večeras prisustvovao promociji Knjige o Diani Budisavljević autora Boška Lomovića.

On je naveo da će 22. aprila naredne godine, na dan proboja posljednje grupe jasenovačkih zatočenika, liturgiju stradalim jasenovačkim žrtvama služiti veliki broj arhijera Srpske pravoslavne crkve, a da će i Hrvatska imati svoj datum obilježavanja tog događaja.

"Dogodine, 22. aprila, biće samo vrhunac obilježavanja tog događaja koji počinje upravo ovdje večeras i zato je ovo veče da bi objavili svima da to obilježavanje počinje i da bi se svi pripremili i uključili", izjavio je novinarima u Spomen području "Donja Gradina".

Prema njegovim riječima, nakon toga uslijediće niz događaja do ključnog datuma - 13. septembra na dan kada se sjećamo jasenovačkih žrtava kao novomučenika, što će biti obilježeno.

On je ocijenio da je knjiga Boška Lomovića o Diani Budisavljević njen sažet dnevnik sa nekim kazivanjima uopšte o tom vremenu, koje je našem narodu dobro poznato.

"Diana Budisavljević je jedan iz velikog niza likova iz Drugog svjetskog rata kao što su Raul Valenber i drugi, koji su svoje živote dali za druge. Među njima je i pravoslavna monahinja Maria Skopcova, koja je živjela u Parizu i tražila da bude ubijena u logoru umjesto drugog logoraša. Takvih ljudi je mnogo i nikada ne znamo u teškim vremenima ko će se pojaviti kao takav", kaže episkop Јovan.

U Spomen-području "Donja Gradina" u Kozarskoj Dubici večeras je promovisana Knjiga o Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porijekla koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila više od 15.000 djece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Organizatori promocije su Odbor za Јasenovac Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, a domaćin Јavna ustanova Spomen-područje "Donja Gradina".

Diana Budisavljević prvi je nosilac novoustanovljenog odlikovanja Srpske pravoslavne crkve "Carica Milica" za plemenitost i humanitarni rad. Orden je uručen njenom praunuku, piscu Leonardu Rašici u oktobru 2013. godine.