latinica  ћирилица
20/11/2014 |  08:27 | Autor: SRNA

Novi snježni talas u SAD

Zapadni dio američke savezne države Njujork priprema se za novi talas snježnih padavina nakon što je oluja zahvatila oblast Velikih jezera usljed koje je poginulo najmanje sedam lica.
Snijeg - Foto: TANЈUG
SnijegFoto: TANЈUG

 Meteorolozi najavljuju nove snježne padavine u dijelovima oblasti Iri u koju spada i Bafalo, drugi po veličini grad u državi Njujork.

Vožnja je zabranjena na brojnim saobraćajnicama, a zatvoren je autoput duž jezera Iri i Ontario.

U pojedinim dijelovima, debljina snježnog pokrivača povećavala se 13 centimetara na čas, dok je u okolini bilo samo nekoliko centimetara.

Meteorolozi ističu da je neuravnoteženost snježnih padavina tipična za takozvani jezerski efekat, kada se hladan vazduh kreće preko relativno toplih Velikih jezera, privlačeći vlagu i izbacujući snijeg na kopno.

Gradonačelnik Bafala Bajron Braun izjavio je da je juče uklonjeno 5.000 tona snijega.

Guverner države Njujork Endrju Kuomo u deset oblasti proglasio je vanredno stanje, a angažovana je i Nacionalna garda za pomoć ugroženima.

U južnom dijelu Bafala, grtači su pristizali u pomoć pacijentima i blokiranim vozačima na putevima.

Najmanje sedam smrtnih slučajeva prijavljeno je usljed obilnih snježnih padavina. Policija oblasti Iri saopštila je da je 46-godišnji muškarac pronađen mrtav u svom automobilu zatrpanom ispod 4,6 metara snijega. Јedna osoba poginula je u saobraćajnoj nesreći, a tri su preminule zbog problema sa srcem.

U Nju Hempširu jedno lice je poginulo u saobraćajnoj nesreći uzrokovanoj lošim vremenskim uslovima.

Nisu poznati detalji o sedmom smrtnom slučaju.