latinica  ћирилица
20/11/2014 |  08:39 | Autor: RTRS

Islamska država osvaja tržište naftom na Bliskom Istoku

Ekstremisti Islamske države zarađuju milione dolara nedjeljno prodajom nafte iz rafinerija koje su zauzeli u Iraku. Vazdušni napadi koalicije predvođene SAD-om ne uspijevaju u namjeri da osujete razvijen biznis Islamske države.

Islamska država je ojačala svoje "naftno carstvo" nad zalihama nafte u Iraku i sada je ilegalno izvozi u Tursku, Јordan i Iran, kažu za Gardijan irački zvaničnici. Radikalna militantna grupa zarađuje milione nedjeljno proizvodeći i prerađujući naftu u Iraku. Prema pisanju britanskog Indipendenta, Islamska država kontroliše trećinu iračke i trećinu sirijske teritorije na kojima živi 10 do 12 miliona ljudi.

Militanti kontrolišu skoro polovinu naftnih polja. Ubrzo nakon što su ih osvojili, ekstremisti su ih osposobili za proizvodnju i uspostavili trgovačke veze širom sjevera Iraka, gdje je krijumčarenje nafte "normalna" pojava.

Profitom ostvarenim prodajom nafte Islamska država plaća mjesečne zarade džihadistima: 500 dolara za jednog borca i 1.200 za komandanta jedinice.

džihadisti

Iako postoje pokušaji da se ekstremisti osujete u razgranavanju biznisa, nafta i dalje pronalazi put do Turske preko Sirije.

"Kupujemo tanker nafte koji nosi između 26 i 28 tona nafte za 4.200 dolara i prodajemo je u Јordanu za 15.000. Svaki švercer uzima osam tankera nedjeljno", priča za Gardijan jedan krijumčar nafte iz Iraka i bivši visoki oficir iz vlade Sadama Huseina.

On živi u Amanu, glavnom gradu Јordana, kaže da šverceri uglavnom plaćaju graničarima 650 dolara kako bi prošli kroz granicu bez problema.

Kurdski zvaničnik iz Kirkuka, kaže da je 435 tona sirove nafte transportovano iz Ajila u Anbar, a odande u Aman.

Asim Јihad, portparol iračkog ministarstva za energetiku, kaže da vlasti pritiskaju Tursku da djela i spreči ilegalnu trgovinu jer se tako samo jačaju ekstremisti.

Јedan kurdski zvaničnik navodi da je nekoliko ljudi uhapšeno zbog saradnje sa Islamskom državom.

"Pojedini snabdijevaju džihadiste gorivom za više od 200 stotine kamiona", ističe Mahmud Haji Omar i dodaje da je nekoliko šiitskih boraca zaradilo na toj ilegalnoj trgovini.

DŽihadisti

Vazdušni napadi koalicije predvođene SAD-om na tankere i rafinerije koje kontroliše Islamska država malo su oštećene, ali ne i uništene, dodaju zvaničnici, a prenosi Gardijan. Tim stručnjaka Ujedinjenih nacija za terorističku organizaciju Al Kaida preporučio je uvođenje novih mjera protiv džihadista - oduzimanje cisterni sa naftom koje napuštaju područja Sirije i Iraka pod kontrolom Islamske države ili Nusra fronta.

Visoki zvaničnici Iraka potvrđuju da je provincija Anbar, koja je na granici sa Irakom, centar iz kog se nafta dalje isporučuje. Pritom, Islamska država kontroliše tri glavna naftna polja u Iraku - Ajil, Kajaru i Himrin.

Američki avioni su uništili sedam tankera prošlog mjeseca, uz vazdušnu pomoć Iračana, ali to ipak ne sprečava džihadiste da pune svoj budžet švercom nafte širom Bliskog Istoka.