latinica  ћирилица
20/11/2014 |  11:36 | Autor: SRNA

Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku

Služenjem parastosa poginulim srpskim borcima Prvog svjetskog rata u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja i održavanjem prigodnog umjetničkog programa, danas je obilježen Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

- Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine za nas Srbe sa ove strane Drine jedan je od najznačajnijih događaja u našoj novijoj istoriji, rekao je savjetnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milan Torbica.

On je naglasio da se Vlada Republike Srpske, obilježavanjem ovog i drugih istorijskih datuma, opredijelila da sačuva istoriju stradanja srpskog naroda, da mlada pokoljenja gledaju na podvige srpskih vojnika koji su slobodu izvojevali najljućom voljom i snagom.

- Iskreno očekujem da se uvaži naša želja i pravo, koje ne sporimo i drugima, da budemo svoji na svome i da sa svima koji nama žele dobro živimo u miru i toleranciji, istakao je Torbica.

On je podsjetio na istorijske događaje koji su prethodili Prvom svjetskom ratu i ulasku Srpske vojske u Banjaluku.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban rekao je da se od 1914. do 1918. godine desilo veliko stradanje srpskog naroda, koje je poprimilo razmjere genocida.

- Za nas je od velikog značaja 21. novembar 1918. kada je Srpska vojska ušla u Banjaluku i time nakon 450 i više godina donijela slobodu srpskom narodu od turske i austrougarske okupacije na ovim prostorima, istakao je Balaban.

On je rekao da je u Gradsku upravu od predstavnika Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine stigla inicijativa za podizanje spomenika u Banjaluci srpskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu, te da će ona biti razmotrena u redovnoj proceduri.

Predsjednik Gradskog udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. Nebojša Kuštrinović rekao je da je pokrenuta inicijativa za formiranje fondacije za izgradnju spomenika u Banjaluci vojvodi Stepi Stepanoviću i srpskim dobrovoljcima sa ovih prostora poginulim u Prvom svjetskom ratu.

Kuštrinović je rekao da bi spomenik trebalo da bude otkriven 21. novembra 2018. godine, na stogodišnjicu oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu.

Obilježavanju Dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, predstavnici Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici grada Banjaluka, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici SPC, ugledni javni i kulturni radnici i građani.

U okviru programa obilježavanja ovog datuma, u 17.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor biće održan okrugli sto o temi "Pucanj u ropstvo".