latinica  ћирилица
20/11/2014 |  12:47 | Autor: SRNA

Tešanović: Ozbiljno shvatiti dječija prava

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović pozvala je nadležne institucije da ozbiljno shvate svoj posao kada je riječ o dječijim pravima, odnosno da svako kršenje evidentiraju i kazne.
Nada Tešanović - Foto: SRNA
Nada TešanovićFoto: SRNA

Tešanovićeva je navela da djeci, kroz određene institucije, treba obezbijediti dobro obrazovanje, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, ali i mogućnost da slobodno vrijeme koriste ili na sportskim terenima ili u kulturnim djelatnostima.

Podsjetila je da u okviru Ministarstva funkcioniše i Savjet za djecu Republike Srpske, kao stalno savjetodavno vladino tijelo zaduženo za pitanja iz oblasti prava djeteta u skladu sa Konvencijom UN o pravima djeteta.

- Djeca ne treba da imaju prava samo danas - na Međunarodni dan djeteta, već odrasli trebaju svaki dan da brinu o tim pravima i da ih ne krše, poručila je Tešanovićeva, koja je u Muzeju Republike Srpske prisustvovala druženju banjalučkih osnovaca sa vršnjacima iz Doboja.

Direktorka Muzeja Nada Puvačić podsjetila je da Konvencija UN o pravima djeteta ukazuje i na ravnopravnu dostupnost kulturnom nasljeđu.

- U Muzeju smo učinili sve da se djeca gosti i domaćini druže, steknu prijateljstva i upoznaju kulturnu baštinu Srpske, istakla je Puvačićeva.

Zamjenica Ombudsmana za djecu Republike Srpske Zlata Hadžić-Bajrić napomenula je da je Konvencija donesena prije 25 godina, ali da su još aktuelna brojna pitanja u vezi sa ostvarivanjem prava djeteta koja su garantovana ovim aktom.

Dodala je da institucija Ombudsmana prati ostvarivanje, zaštitu i promociju prava djeteta i u vezi sa tim, provodi aktivnosti.