latinica  ћирилица
21/11/2014 |  16:32 | Autor: AP

SAD i Iran se povukli iz pregovora o nuklearnom programu

Američki državni sekretar DŽon Keri i ministar spoljnih poslova Irana DŽavad Zarif odlučili su danas da se povuku iz pregovora u vezi s iranskim nuklearnim programom, čime su sudbinu tih pregovora učinili nejasnim samo četiri dana prije roka za postizanje konačnog sporazuma.

Članovi iranske delegacije su rekli da je DŽavad Zarif otputovao iz Beča za Teheran, radi konsultacija, dok su američki zvaničnici naveli da je Keri na putu za Pariz.

U saopštenju SAD se navodi da je Kerijev "budući raspored putovanja još u fazi finalizacije, i da još nije utvrđeno kada će se on vratiti u Beč". Takvo saopštenje ukazuje da Keri, prije no što odluči da li će se vratiti pregovorima, čeka da vidi da li će se Zarif vratiti u Beč sa novim prijedlozima. U američkom saopštenju se dodaje da će se Keri konsultovati sa evropskim partnerima dok je u Parizu.

Diplomate kažu da i šefovi diplomatija Francuske i Velike Britanije odlaze iz Beča, nakon što su tamo danas stigli.

Britanski šef diplomatije Filip Hamond izrazio je nadu da će se postići sporazum do ponedjeljka, prije novog sastanka sa Kerijem i francuskim kolegom Loranom Fabijusem. Hamond je izjavio, da će biti potrebno preći "mukotrpan put" ako se želi postići sporazum prije roka.