latinica  ћирилица
21/11/2014 |  18:25 | Autor: SRNA

Svjedok na suđenju Zupcu: Demonstranti su bili organizovani

U nastavku suđenja direktoru SIPA BiH Goranu Zupcu danas je saslušano pet policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Svjedoci su potvrdili da je, prema planu vanrednog obezbjeđenja koji je uradio komandir Јedinice za obezbjeđenje VIP lica i objekata Kemal Kljajić, na zaštiti zgrade Predsjedništva tokom demonstracija 7. februara u Sarajevu, bilo angažovano 69 ljudi.

Kljajićev pomoćnik, Radislav Јanjetović naveo je da su iz ove jedinice bila angažovana 34 policajca, iz Јedinice za podršku 22 i još četiri policajca u civilu, a iz Јedinice za obezbjeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava devet policajaca.

Јanjetović je rekao da ne zna da li je tadašnji direktor Direkcije Himzo Selimović bio upoznat o planu obezbjeđenja, ali da "vjerovatno jeste, jer bi trebao znati". On je dodao da su demonstranti, nakon paljenja zgrade Kantona oko 14 časova, u manjim, ali dobro organizovanim grupama, krenuli prema Predsjedništvu.

"Većina njih bila je maskirana, imali su fantomke i kapuljače na glavama. Јedni su razbijali video kamere, drugi nosili letve i lupali po čemu su stigli, a treći bacali kamenje i zapaljene trake. Nekoliko njih je razbilo vrata na svečanom ulazu u zgradu Predsjedništva i ušlo unutra", ispričao je Јanjetović koji je, sa još nekoliko kolega, bio povrijeđen.

On je dodao da je zgrada Predsjedništva zapaljena iza 15 časova, te da su požar izazvali bačeni kokteli.

Načelnik Odjeljenja za obezbjeđenje objekata u Direkciji Ivica Bošnjak istakao je da, raspoloživim snagama u ljudstvu i opremi, nisu mogli efikasno odbraniti zgradu Predsjedništva.

"Prema planu, angažovano je 69 policajaca, a ja sam mobilisao još neke raspoložive snage, tako da nas je bilo oko 100, što i dalje nije bilo dovoljno. Od direktora Selimovića i pretpostavljenog Seada Šarića, oko 14.30 časova tražio sam pomoć, ali od njih nikada nisam dobio konkretan odgovor, osim da pomoć stiže", rekao je Bošnjak.

Prema njegovim riječima, pomoć je stigla iza 18 časova, kada su skoro u isto vrijeme došle Specijalna jedinica federalnog MUP-a i policijski službenici Direkcije. Bošnjak je ispričao da se on sa svojom jedinicom, koja ne raspolaže adekvatnom opremom, ne bi mogao efikasno oduprijeti nasilnim demonstrantima.

I pomoćnik komandira za obezbjeđenje VIP lica i objekata Vine Baškarad potvrdio je da je od početka demonstracija, na zaštiti zgrade Predsjedništva bilo 69 pripadnika Direkcije. On je naveo da su se demonstanti prvo sukobili sa pripadnicima Kantonalnog MUP-a ispred zgrade Kantona, nakon čega su krenuli prema Titovoj ulici i zgradi Predsjedništva.

"Sve je bilo blokirano. Zgrada Predsjedništva je počela da gori oko 16.15 časova, a zaposleni u njoj su ranije bili upozoreni da napuste zgradu", naveo je Baškarad.

Komandir Јedinice za intervencije i podršku Radenko Čvoro istakao je da je trebalo više policijskih službenika opremljenih i obučenih za kontrolu javnih nereda, te da se bez pomoći, zgrada Predsjedništva nije mogla odbraniti. On je naveo da je sedam, od 22 pripadnika njegove jedinice, tada bilo povrijeđeno, među kojima je bio i on.

"Pritisak demonstranata je bio ogroman, na nas su bacali čvrste predmete i bez pomoći se nismo mogli odbraniti", naveo je Čvoro.

Čvorin pomoćnik Semir Kavaz potvrdio je da je Јedinica za intervencije i podršku dobila pomoć kada se gotovo sve smirilo.

Nastavak suđenja Goranu Zupcu biće održan 28. novembra. Tužilaštvo je najavilo dolazak stručnih svjedoka koji će prikazati filmove snimljene tokom demonstracija, kao i jednog vještaka.