latinica  ћирилица
21/11/2014 |  19:06 | Autor: RTRS

Rusi pitaju odakle BiH tolike jabuke

Odakle stižu jabuke, koje BiH izvozi u Rusiju? Odgovor na ovu pitanje očekuju zvanične ruske institucije, koje navode da je u prvih devet mjeseci izvoz ovog voća iz BiH u Rusiju uvećan za čak 100 puta!

Ako ne bude dobila odgovor do sredine sljedeće sedmice, Rusija bi mogla da zabrani uvoz voća i povrća i Bosni i Hercegovini. U posjedu RTRS-a je prepiska ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor i Ambasade BiH u Moskvi, iz koje se jasno vidi da Rusiju interesuje otkud BiH toliko jabuka, krompira i grožđa. 

Zahtjeva mnogo - vremena malo, jer Rusi traže i detalje. Tako će BiH morati da odgovori koliko je krompira, jabuka, krušaka, grožđa i ostalog voća zasijano i na kojoj površini. Najveće sumnje pale su na fitosanitarne sertifikate koji prate pošiljke, pa će tako i nadležne inspekcije u entitetima morati da dokažu validnost izdatih sertifikata. 

- Prema našim podacima koji se analiziraju, postoje indicije da se ne radi o tolikim količinama predstavljenim od strane ruskih nadležnih službi, ali to tek treba da se utvrdi. Mi očekujemo da ćemo do utorka te podatke proslijediti - rekao je Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Svjetu ministara BiH.

Ako ne dođe do razumnog objašnjenja povećanja uvoza voća i povrća iz BiH, Rusija bi mogla da zabrani uvoz iz BiH. Prema podacima UIO BiH, uvoz jabuka u posljednje tri godine je u opadanju, ali ne i u posljednja tri mjeseca od kada su na snazi trgovinske sankcije na relaciji Moskva - Brisel.

- U septembru i oktobru 2014. godine, podaci pokazuju da smo uvezli više od 7.000 tona vrijednosti od 2,4 miliona KM, dok smo u istim mjesecima prošle godine uvezli samo 321 tonu jabuka u vrijednosti 165.000 KM - kaže portparol UIO BIH Ratko Kpvačević.

Ako bude potvrđeno da su te jabuke nezakonito reeksportom završile na ruskom tržištu, BiH bi se mogla suočiti sa posljedicama, kao i Crna Gora zbog isporuke mesa. Rusija je takav potez kaznila privremenom zabranom izvoza.

Iz Udruženja voćara RS kažu da se iz Hrvatske dovoze ogromne količine jabuka i izvoze u Rusiju, ali da su nemoćni da reaguju u vezi s tim.

Činjenica je da je BiH prije trgovinskog rata Brisela i Moskve, svoje proizvode na njihovo tržište izvozila na kašičicu. Sada kada je dobila priliku, ponovo domaćim proizvođačima zatvara vrata.

Ministar Tučić kaže da postoji sumnja u reeksport, da je određena količina voća i povrća uvezena u BiH, a zatim prepakovana i plasirana na rusko tržište. "Na taj način je BiH iskorišćena kao posrednik u trgovini, kao zaobilazni put", naveo je Tučić.

Zbog toga su voćari Srpske uputili žalbe na brojne adrese, ali kako kažu, nema koristi. Ako budu potvrđene sumnje Rusije, BiH će ponovo zbog propusta plaćati cijenu.