latinica  ћирилица
22/11/2014 |  09:05 | Autor: Agencije

Naučnici rade na robotu koji se sam popravlja (VIDEO)

Naučnici Univerziteta u Oslu napravili su robota koji može da uči, adaptira se i pravi sopstvene replike.
Robot koji se sam popravlja - Foto: Screenshot
Robot koji se sam popravljaFoto: Screenshot

Robot je uređaj treće generacije koji bi jednog dana trebalo da služi u svemirskim misijama. Kako bi ga napravili, istraživači su koristili kompjuterski program koji im je na osnovu zadatih parametara, poput brzine i sposobnosti kretanja, ponudio optimalan dizajn.

Dizajn koji se pokazao kao najbolji u kompjuterskim simulacijama zatim je realizovan pomoću 3D štampača i dodatno usavršavan. Posljednja verzija ima sposobnost da otkriva oštećenja na sopstvenom “tijelu“ i štampa novi dio po potrebi.

Kire Glete, istraživač koji je radio na ovom projektu, kaže: “U budućnosti roboti moraju da rješavaju zadatke u dubokim rudnicima na dalekim planetama, u radioaktivnim oblastima i ispod nivoa mora. Takva okruženja su tako ekstremna da nijedan čovjek ne može da preživi u njima. Sve mora biti automatski kontrolisano. Zamislite da robot uđe u razrušenu nuklearnu elektranu. Nađe stepenište kog se niko ranije nije sjetio. Robot fotografiše i analizira fotografiju. Ruka jednog od robota ima ugrađen 3D štampač i pravi novog robota, ili oprema postojećeg novim dijelom, koji mu omogućava da savlada stepenice“.

Iako je još daleko od tog cilja, on polako napreduje, pa pogledajte robota u "akciji".