latinica  ћирилица
22/11/2014 |  14:35 | Autor: SRNA

Dodik: Ruska politika dobrodošla u BiH i Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Rusija dobrodošla u BiH i Srpskoj, jer se njena politika bazira na poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Predsjednik RS, Milorad Dodik - Foto: RTRS
Predsjednik RS, Milorad DodikFoto: RTRS

"Ruska politika je poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, očuvanje mira i stabilnosti, te obezbjeđivanje investicija što su i pokazali", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da "ruska politika nije dobrodošla u BiH".

Dodik je naglasio da ruska politika ovdje nije politika zavađanja ili bilo čega drugoga, ističući da bi Bakir Izetbegović "mogao mnogo manje da čita svoje zlonamjerne medije", koji stvaraju negativnu atmosferu prema Rusima.

"U BiH nema nikakve opasnosti od ruske politike. Ruske investicije su dobrodošle i Republika Srpska razumije današnji položaj Rusije, ali smo suviše mali da bismo bili bilo kakav faktor u rješavanju problema između Zapada i Rusije", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dobrodošli su i projekti iz EU, SAD i svih zemalja koji žele ovdje da ulažu, pa i Turske.

"Graditi politiku dodvoravanja u jednom odnosu koji sada Zapad ima sa Rusijom, u nastojanju da se to prelije ovdje na političku scenu u BiH, je zla namjera Bakira Izetbegovića", smatra Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska davno postigla saglasnost o provođenju odluke "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije, ali je to svih godina zaustavljao Bakir Izetbegović u želji da majorizuje Hrvate.

"Zbog toga BiH ima zastoj na evropskom putu i on /Izetbegović/ treba da odgovori na ova pitanja", konstatovao je Dodik.