latinica  ћирилица
23/11/2014 |  15:47 | Autor: TANЈUG

Otkazan protest ispred ambasade Turske

Uprkos najavama desničarskog pokreta "1389", danas nije bilo protesta ispred Ambasade Turske u Beogradu, u Krunskoj ulici, povodom ubistva navijača "Crvene Zvezde" Marku Ivkoviću u Istambulu.

Protest je trebalo da bude održan u podne, tako da su pripadnici snaga bezbjednosti obezbjeđivali državne institucije i ambasade u centru grada.

Najprije je bilo najavljeno da će se demonstranti oko 12 sati okupiti kod turske ambasade, pa zatim ispred "Zvezdine" Marakane, ali se u to vrijeme okupilo manja grupa uglavnom mlađih navijača, koji su ubrzo odustali od organizacije protesta i razišli se.

Bilo je i nezvaničnih najava da će se oni okupiti kod hrama Svetog Save na Vračaru, pa ispred zgrade Vlade Srbije i zatim kod crkve Svetog Marka, ali niko se nije pojavio.

Navijač "Crvene Zvezde" Marko Ivković (25) ubijen je u petak, 21. novembra, u Istanbulu, uoči košarkaške utakmice Galatasaraj - Crvena zvezda.
Sinoć se nekoliko stotina građana okupilo isped turske ambasade u Beogradu u ynak protesta zbog ubistva navijača, ali im policija nije dozvolila da se približe zgradi diplomatskog predstavništva.

Prethodno su odali počast Ivkoviću i zapalili svijeće u crkvi Svetog Marka, a ispred ambasade palili su baklje i pjevali "Zvezdine" pjesme.
Predsjednik "Crvene zvezde" Nebojša Čović sinoć je optužio tursku policiju da snosi odgovornost za ubistvo Ivkovića.