latinica  ћирилица
23/11/2014 |  20:21 | Autor: TANЈUG

Zatvorena birališta u Tunisu

U Tunisu su večeras zatvorena biračka mjesta na predsedničkim izborima, prvim poslije revolucije kada je 14. januara 2011. godine sa vlasti svrgnut predsjednik Zejnelabedin Ben Ali.
Predsjednički izbori u Tunisu - Foto: REUTERS
Predsjednički izbori u TunisuFoto: REUTERS

Na izborima je učestvovalo 27 kandidata, a ovi izbori se smatraju konačnom etapom postrevolucionarne tranzicije, prenose agencije.
Registrovano je 5,28 miliona birača, odnosno približno 48 odsto ukupnog broja stanovnika (10,9 miliona).
U skladu sa Ustavom, šef države bira se na mandat od pet godina neposredno tajnim glasanjem.
Premijer Mehdi DŽoma rekao je uoči glasanja da oni predstavljaju "veliku nadu za region".

Predsjednički izbori dolaze nakon parlamentarnih održanih 26. oktobra i pravo glasa ima više od pet miliona građana. Ukoliko nijedan od kandidata na izborima ne dobije potrebnu većinu, drugi krug će biti održan krajem decembra.

Najveće šanse za pobjedu daju se Bedžiju Kaidu el-Sebsiju, 87-godišnjem bivšem lideru glavne sekularne partije u Tunisu Nidaa Tounes (Glas Tunisa) koja je osvojila 85 poslaničkih mesta od ukupno 217 u nacionalnom parlamentu, dok je islamistička partija Enahda obezbijedila 69 mesta.

Među kandidatima su i aktuelni predsjednik Monsef Marzuki, nekoliko ministara iz perioda vladavine Ben Alija, predstavnik ljevičarske stranke Hama Hamami, biznismen Slim Rijahi, kao i jedina žena, sudija Kalthum Kanou.