latinica  ћирилица
24/11/2014 |  08:47 | Autor: AP

Dogovor o iranskom nuklearnom programu u decembru?

Pregovarači u Beču čine posljednje napore u pokušaju da postignu dogovor o iranskom nuklearnom programu, s obzirom na to da rok ističe večeras u 23 časa.

Očekuje se da će Iran i šest svjetskih sila danas odložiti pregovore o iranskom nuklearnom programu koji će biti nastavljeni sljedećeg mjeseca, vjerovatno u Omanu.

U najnovijoj rundi pregovora, nije postignut konačni sporazum, rekao je izvor blizak pregovorima. Detalji o odlaganju i nastavku pregovora još se razrađuju, a izvor navodi da Iran za sada ne može očekivati bilo kakvo ublažavanje sankcija.

Cilj pregovora je da se postigne sporazum po kome bi sankcije uvedene Iranu bile postepeno ukinute u zamjenu za ograničavanje teheranskog nuklearnog programa.

Američki državni sekretar DŽon Keri i iranski ministar spoljnih poslova Muhamed DŽavad Zarif juče su se dogovorili da počnu diskusiju o nastavku pregovora poslije isteka roka.

Međutim, kineski šef diplomatije Vang Јi kaže da pregovarači i dalje imaju "konsultacije" o konačnom sporazumu koji će ispuniti i američki zahtjev za drastično ograničavanje iranskog nuklearnog programa i iranski zahtjev za ukidanje sankcija.

U međuvremenu, evropski diplomatski izvor kaže da Iran i šeset svjetskih sila namjeravaju da danas usvoje političko saopštenje o napretku pregovora o iranskom nuklearnom programu i njihovom nastavku.

"Pregovori se nastavljaju. Učesnici pregovora ne isključuju mogućnost produžetka. Oni namjeravaju da usvoje saopštenje o napretku pregovora", kazao je izvor.

Diplomate kažu da dve strane, uprkos izvjesnom napretku, i dalje imaju veoma različite stavove o dva važna pitanja: obogaćivanje uranijuma i ublažavanje sankcija.

Teheran hoće da poveća broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma da bi, kako tvrdi, proizveo gorivo za buduće reaktore, dok Zapad hoće da broj centrifuga bude drastično smanjen.

Iran traži ukidanje sankcija pogubnih po njegovu privredu, ali svjetske sile hoće da eventualno ublažavanje sankcija bude postepeno tokom dugog perioda kako bi se osiguralo da Teheran poštuje sporazum.