latinica  ћирилица
24/11/2014 |  10:03 | Autor: AP

Islamska država otima i indoktrinira dječake

Islamska država indoktriniranjem i "ispiranjem mozga" pokušava da odgaji novu generaciju boraca. Dječake kidnapuju iz Sirije i Iraka, uglavnom sa teritorija koje kontrolišu.

DŽihadisti mijenjaju i nastavni plan u školama, a ima i slučajeva tinejdžera koji se dobrovoljno pridružuju Islamskoj državi. Islamisti kidnapuju djecu i "ispiraju" im mozak kako bi se priključili njihovoj organizaciji, kaže predstavnica UN za djecu i oružane sukobe Lejla Zerougi.

Islamska država ima namjeru da odgaji novu generaciju svojih poklonika među mladim Sirijcima i Iračanima.

Iskorišćavanje djece u konfliktnim zonama nije neuobičajena ppojava, ali nijedna druga grupa nije bila toliko otvorena kada je riječ o djeci vojnicima, rekla je Zerougi. Navodi da je Islamska država veoma organizivana u kontrolisanju velikog područja, što i omogućava indoktrinaciju djece radikalnim tumačenjem šerijatskog prava.

"Ovo nije marginalni fenomen. Ovo je nešto što je dio strategije te grupe", ističe Zerougi.

Budući da je lakše indoktrinirati mlade, Islamska država kidnapuje djecu. U Raki, koja je glavno uporište džihadista, dječaci idu u vojne kampove i pohađaju vjerske kurseve prije nego što ih pošalju na bojno polje. Oni za koje se smatra da neće biti dobri borci, dobijaju neke druge uloge poput špijuna, kuvara, čistača ili čuvara.

"Oni kidnapuju d,ecu i primoravaju ih da im se pridruže, dok ispiraju mozak djeci i indoktriniraju ih", kaže Zerogui.

Kako bi lakše ostvarili svoj cilj, džihadisti zatvaraju škole u područjima koja su pod njihovom kontrolom. U pojedinim slučajevima promijenili su nastavni plan kako bi ga uklopili u svoju ekstremističku ideologiju. Cilj im je, kaže Zerougi, da obrazovanje postane alatka indoktrinacije kako bi sazrela nova generacija sljedbenika.

U maju su oteta 153 kurdska dječaka i držana su u školi u Alepu, sirijskoj provinciji. Pet mjeseci prikazivani su im video-snimci obezglavljivanja i napada, i učeni su ideologiji Islamske države. Oni dječaci koji se nisu slagali sa sadržajem bili su podvrgnuti fizičkim napadima.