latinica  ћирилица
24/11/2014 |  11:11 | Autor: Agencije

Belgija: Štrajk paralisao saobraćaj

Štrajk lučkih i transportnih radnika zbog novih mjera štednje belgijske vlade danas je paralisao saobraćaj u toj državi, a naročito drugu najveću evropsku luku Antverpen.
Štrajk u Antverpenu - Foto: TANЈUG
Štrajk u AntverpenuFoto: TANЈUG

Štrajk je dio planirane serije protesta zbog namjere belgijske vlade desnog centra da od sljedeće godine poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina i olakša poslodavcima otpuštanje radnika, javili su belgijski mediji.

Sindikati su najavili da će slične akcije organizovati sve dok vlada ne odustane od najavljenih mjera, a za 15. decembar je zakazan generalni štrajk u čitavoj Belgiji.

Radnici u nekoliko sektora su danas obustavili rad u četiri od 10 belgijskih provincija i znatno omeli saobraćaj u  zemlji, a posebno u luci Antverpen, drugoj najprometnijoj u Evropi. Veza železnica između Brisela i Pariza je takođe u prekidu, a svi polasci za Amsterdam su u potpunosti otkazani.

Neki štrajkači su blokirali pristup fabrikama, uključujući fabriku "Ford" u Flandriji, kako bi spriječili kolege da dođu na posao. Ovo je prvi štrajk radnika u Belgiji otkako se protestni marš 100.000 ljudi u Briselu protiv vladine politike štednje završio nemirima i sukobima ranije ovog mjeseca.