latinica  ћирилица
24/11/2014 |  11:50 | Autor: RTRS

Predstavljene maskote OI u Riju

Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine otkrili su izgled maskote za predstojeće Igre.
Maskote OI u Riju 2016. - Foto: REUTERS
Maskote OI u Riju 2016.Foto: REUTERS

Maskote predstavljaju floru i faunu Brazila, tačnije više životinja i biljaka iz Brazila, a ne neku pojedinačno, navodi se u saopštenju. Žuta je izabrana za Olimpijske igre, a plavo-zelena za Paraolimpijske igre.

"Maskote za Rio 2016. godine predstavljaju raznolikost naše kulture i naših ljudi. Predstavljaju našu sreću, naš način života. Obje su magična bića sa moćima i prirodno se povezuju sa mlađima, koje želimo da uključimo u ovaj događaj", istakla je Bet Lula, brend direktor Rija 2016.

Maskote trenutno nemaju imena, ali je organizovano glasanje, u kojem će svi oni koji žele moći da izaberu jedno od tri ponuđena imena. Za maskotu Olimpijskih igara ponuđena su imena Oba, Eba i Tiba Tuke, a za Paraolimpijske igre Eskvindim, Vinicijus i Tom. Glasanje je moguće do 14. decembra na zvaničnom sajtu Igara.

Olimpijske igre u Riju održaće se od 5. do 21. avgusta 2016. godine, dok će Paraolimpijske igre trajati od 7. do 18. septembra.