latinica  ћирилица
24/11/2014 |  14:04 | Autor: AP

Pregovori s Iranom napreduju, nastavak u decembru

Iran i šest svjetskih sila konačno su se danas dogovorili u Beču da produže pregovarački proces za još nekoliko mjeseci, rekli su diplomatski izvori.
Pregovori u Beču - Foto: AP
Pregovori u BečuFoto: AP

"Da, odluka je donesena", rekao je izvor, i dodao, da će "pregovori biti produženi,a vremenski okvir će biti određen na ministarskom sastanku".

AP je javio da su SAD i Iran u posljednjem trenutku postigli napredak, ali da je potrebno da se razgovori nastave i u decembru. Njihovi komentari odgovaraju ranijim izjavama da su sada pregovori postali dvostrani, uz nastojanje strana da smanje razlike na pregovaračkom stolu, ali i da rade na tome da odrede koliko će razgovori biti produženi nakon isteka planiranog roka, a to je danas do ponoći.

Neimenovani zapadni diplomata je govorio o napretku napravljenom ovog vikenda i dodao da će pregovori biti ponovo nastavljeni u decembru, s tim što njihovo mesto tek treba da bude određeno.

Ranije danas, neimenovani izvor je rekao da će pregovori o iranskom nuklearnom programu biti nastavljeni sljedećeg mjeseca, vjerovatno u Omanu, pošto u najnovijoj rundi pregovora nije postignut konačni sporazum.

Detalji o odgađanju i nastavku pregovora još se razrađuju, mada je taj izvor rekao da Iran za sada ne može očekivati bilo kakvo ublažavanje sankcija.

Cilj pregovora je da se postigne sporazum po kome bi sankcije uvedene Iranu bile postepeno ukinute u zamjenu za ograničavanje teheranskog nuklearnog programa.