latinica  ћирилица
25/11/2014 |  08:32 | Autor: SRNA

Zabrinjava sve veći broj nasilja u porodici

- Na području Hercegovine kontinuirano je u porastu broj slučajeva nasilja u porodici, a među nasilnicima ima i visokoobrazovanih, uglednih muškaraca koji obavljaju odgovorne funkcije - rekla je direktorica nevladine organizacije "Ženski centar" Ljiljana Čičković.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

Čičkovićeva je navela slučaj sudskog policajca koji je ranije prijavljen za nasilje u porodici i uglednog Trebinjca koji je suprugu zaključavao u sobu, ne dozvoljavajući joj da jede, niti da obavlja fiziološke potrebe.

Ona je upozorila da se za pomoć javljaju uglavnom žrtve težeg fizičkog zlostavljanja koje prati psihičko i emotivno nasilje i dodala, da je ipak posljednjih godina vidljivo da su žrtve svjesnije šta im se događa i da prijavljuju nasilje.

"Evidentno je da se pojačava agresija, zbog čega je neophodno sklonište za te žrtve", kaže Čičkovićeva i dodaje da već 10 godina Centar na sve načine pokušava da obezbijedi gradnju Sigurne kuće, ali da to još nije realizovano.

Ona ističe da bi kapacitet Sigurne kuće u Trebinju, koji bi imao regionalni karakter, bio 20 ležajeva, ali da po zakonu nije definisano ko je dužan da izgradi objekata, pa su im jedina nada međunarodne organizacije kod kojih su aplicirali za sredstva. Kaže da je povećan procenat žrtava koje usljed nasilja napuštaju supružnika, te da se tokom 12-godišnjeg rada Centra može zaključiti da je ranije takvih slučajeva bilo tridesetak odsto, dok je sada od 60 do 70 odsto žena koje su izašle iz nasilne zajednice.

Čičkovićeva je podsjetila da je ove godine u kancelariji Centra putem SOS linije ili ličnim dolaskom,  pomoć zatražilo stotinjak žena, među kojima ima novih slučajeva, ali i povratnika, dodajući da je bilo i muškaraca koji su se javili za pomoć, jer ih je supruga psihički zlostavljala. U toj organizaciji, osim psihološke podrške, žrtvi pružaju i pravnu zaštitu, odnosno besplatno zastupanje pred sudom, a lobiraju i druge instance da bi žrtva sa više strana dobila različite vrste pomoći.

Kao tabu temu na ovim područjima ona je navela seksualno zlostavljanje, odnosno silovanje u braku.

"Prisilni odnosi u braku nisu bračna obaveza. To je čin silovanja, ali žrtve o tome ne govore zbog stida ili to posmatraju više kao svoju dužnost nego kao nasilni faktor", kaže Čičkovićeva i dodaje da su imali jedan takav prijavljen slučaj. Ona smatra neuređenim Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, ističući da se vrlo malo slučajeva nasilja tretira kao krivično djelo, te da se po tom zakonu nasilniku ne može suditi,  što stvara degradaciju tog djela.

U CЈB Trebinje je potvrđeno da je za 10 mjeseci ove godine evidentirano 28 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici. Od 28 prijavljenih slučajeva,  10 se odnosi na krivična djela, a 18 na prekršaj, kažu u centru i napominju da je na području Trebinja prijavljeno 11 slučajeva, Nevesinja osam, Bileće pet, Gacka tri i jedan slučaj nasilja u porodici na području opštine Ljubinje. Prema evidenciji Centra, nije bilo evidenitranih slučajeva nasilja u porodici na području Berkovića.

U Centru kažu da je najčešća starosna dob izvršioca i žrtve od 30 do 40 godina, ističući da nijedan prijavljeni slučaj za posljedicu nije imao smrt ili teške tjelesne povrede.

Doboj: Potrebna sigurna kuća

Direktorica Centra za socijalni rad Danka Sušić ističe da je Doboju potrebna Sigurna kuća i ukazuje na činjenicu da je u ovom gradu nasilje u porodice, i dalje, tabu tema. Kako je rekla, veliki broj počinilaca nasilja nije svjestan svojih postupaka i posljedica po žrtvu, koje ne moraju biti samo fizičke, već i psihičke i ekonomske.

U situacijama kada neko prijavi nasilje Centar za socijalni rad nastoji da razgovorom i opomenama riješi problem, u suprotnom slučaj se prosljeđuje policiji.

Predsjednica Komisije za ravnopravnost polova Daliborka Lukić smatra da je loša socijalno-ekonomska situacija glavni uzrok nasilja, a da zakonska rješenja nisu adekvatna i u najvećoj mjeri vraćaju žrtvu nasilniku.

Iz CЈB Doboj navode da je u prvih deset mjeseci ove godine na tom području evidentirano 128 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici. Od toga, 81 slučaj okvalifikovan je kao krivično djelo, dok se 47 slučajeva odnosi na prekršaje iz Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Okružnom tužlaštvu podnesena su 83 izvještaja o krivičnom djelu, a nadležnim osnovnim sudovima podneseno je 36 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Od ukupno evidentirana 143 izvršioca nasilja u porodici, 130 su muškarci, a 13 žene. Izvršioci su lica starosti od 22 do 50 godina, a evidentirani su i jedan maloljetni izvršilac i dva starosti od 19 do 21 godine.

Od ukupno 152 žrtve nasilja u porodici - 103 su punoljetne ženske osobe, 42 lica su punoljetni muškarci, petoro djece od 14 do 18 godina i dvoje djece uzrasta do 14 godina. U 50 slučajeva žrtve nasilja su zadobile lakše tjelesne povrede.

U prvih deset mjeseci ove godine, na području grada Doboja evidentirano je 38 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici i to 24 krivična djela i 14 prekršaja. Evidentiran je 41 počinilac nasilja u porodici od čega 38 muškog i tri ženskog pola.

Prijedor: Povećan broj predmeta pred osnovnim sudom

Osnovni sud u Prijedoru u ovoj godini zaprimio je 31 krivični predmet po osnovu krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, dok su u prošloj godini zaprimljena 24 takva predmeta. Svi predmeti iz 2013. godine imaju status završenih, dok je među predmetima iz ove godine 13 otvorenih.

Prema podacima suda, ni u jednom od ovih predmeta nema evidentiranih izricanja obaveznog liječenja nasilnika niti bilo kojih mjera bezbjednosti protiv počinilaca nasilja u porodici.

Iako je grad sa oko 100.000 stanovnika, Prijedor među više desetina nevladinih organizacija nema nijednu koja je profilisana za borbu protiv nasilja u porodici, za zaštitu ženskih ljudskih prava, a od prije dvije godine ni sigurnu kuću.

Za devet mjeseci ove godine CЈB Prijedor evidentirao je 84 slučaja nasilja u porodici, dok je za isti period 2013. godine evidentirano 76 slučajeva. Nadležnom tužilaštvu proslijeđena su 33 izvještaja, dok je podneseno 47 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 92 počinilica nasilja u porodici, od kojih je 87 muškog, a pet ženskog pola.

Na području Centra za socijalni rad Prijedor, za devet mjeseci ove godine registrovano je 78 slučajeva porodičnog nasilja ili za 15 manje nego u istom periodu prošle godine. Od 78 ovogodišnjih slučajeva porodičnog nasilja, u 11 slučajeva riječ je o ponavljanju nasilja, dok je u prošlogodišnja 93 slučaja, ponavljanja nasilja bilo 16.