latinica  ћирилица
25/11/2014 |  08:46 | Autor: AP

"Islamska država" zaradila na otmicama 45 miliona dolara

Grupa "Islamska država", koja kontroliše velike dijelove Iraka i Sirije, u proteklih godinu dana, uzela je od 35 do 45 miliona dolara od otkupa za taoce, saopštila je ekspertkinja UN koja se bavi pitanjem Al kaide Јotsna Laldži.

Ona je pred Odborom Savjeta bezbjednosti UN za borbu protiv terorizma rekla da je 120 miliona dolara otkupa plaćeno terorističkim grupama od 2004. do 2012. godine. Upozorila je da se radi dobijanja okupa, povećava broj otmica.

"Posljednjih godina Al kaida i njene podgrupe usredsredile su pažnju na otmice kao glavni način prikupljanja novca", rekla je Laldži.

Podsjetila je  na snimak iz oktobra 2012. godine u kome lider Al kaide Ajman al-Zavahri podstiče militante širom svijeta da organizuju otmice ljudi sa Zapada.

Ekspertkinja UN rekla je da je grupa Al kaida na Arabijskom poluostrvu, koja djeluje iz Јemena, na ime otkupa između 2011. i 2013. godine,  primila 20 miliona dolara, dok je Al kaida u islamskom Magrebu, koja djeluje iz sjeverne Afrike, u zadnje četiri godine dobila 75 miliona dolara.

Ekstremističke grupe Boko haram u Nigeiriji i Al šabab u Somaliji,  prikupile su milione dolara u proteklih nekoliko godina, kao i grupa Abu Sajaf na Filipinima.