latinica  ћирилица
25/11/2014 |  11:54 | Autor: RTRS

Njemačka: Azilanti sa Balkana sa zebnjom čekaju zimu

Izbjeglice iz balkanskih zemalja ponovo su tema u njemačkim medijima. Radio SWR piše o tome kako okruzi u saveznoj državi Rajnland-Pfalc ubuduće više ne žele da na teritoriji svojih opština primaju izbjeglice iz balkanskih zemalja.
Berlin, Njemačka - Foto: RTRS
Berlin, NjemačkaFoto: RTRS

"Izbjeglice iz Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine umjesto da budu razmještene po opštinama ostajaće u prihvatnim centrima za izbjeglice, stoji u dokumentu, koji je usvojilo Vijeće okruga Rajnland-Pfalc na svojoj generalnoj skupštini, a u koji je imao uvid SWR."

Obrazloženje za ovakvu odluku je nedavno usvojen zakon, kojim su balkanske zemlje proglašene bezbjednim i to je automatski i razlog zbog kojeg opštine u ovoj njemačkoj pokrajini ne žele više da primaju izbjeglice iz BiH, Srbije i Makedonije.

"Opštine strahuju da više neće biti stambenog prostora za izbjeglice iz zemalja u kojima bukti građanski rat kao što je slučaj sa Sirijom, Libijom i Avganistanom. Opštine su se na ovaj način", kako prenosi SWR, "otvoreno suprotstavile ministarki za integraciju koja je izdala ukaz za tzv. prezimljavanje. Po tom ukazu savezna pokrajina Rajnland-Pfalc ne bi smjela da uskrati gostoprimstvo azilantima s Balkana tokom zimskih mjeseci", prenosi njemački radio SWR.

Trenutno, 1.915 lica iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije čeka da se riješi njihov slučaj. Prema podacima iz Saveznog zavoda za migraciju i izbjeglice postupak za odobravanje azila traje u prosjeku sedam mjeseci. Na državnom nivou  160.000 aplikacija stoji neriješeno.

"Zahtjevi upućeni županijama biće proslijeđeni saveznoj vladi," rekao je ministar Alt. "Državna vlada treba da se suoči sa posljedicama svojih odluka o politici prema izbjeglicama, a ne okruzi i opštine", kritikovao je portparol parlamentarne grupe CDU, Adolf Kesel.