latinica  ћирилица
25/11/2014 |  13:23 | Autor: SRNA

Anđelković: Republika Srpska ide ka formiranju stabilne vlasti

Republika Srpska ide ka formiranju stabilne vlasti i izlasku iz postizbornog haosa, pa je bitno da se i na nivou BiH dobije vlast koja korespondira republičkom nivou, smatra beogradski analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

- BiH je servis entiteta, a ne državna tvorevina koja se izdiže iznad entiteta i njihovih interesa - ističe Anđelković, izvršni direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda.

Napominje da je, politički gledano, Srpska već mirnim završetkom izbora, napravila značajan korak ka političkoj stabilizaciji.

- Bilo je ideja da se u Srpskoj, odmah poslije izbora, izazove "narandžasta revolucija" što se, na sreću, izbjeglo, i to je bio veliki korak ka stabilizaciji i onemogućavanju zapadnih centara da iznutra, međusrpskim podjelama, sruše Srpsku - navodi Anđelković.

On ukazuje da bi bilo neprihvatljivo da Banjaluka nema uticaja na funkcionisanje srpskih predstavnika na nivou BiH.

- Ako se i taj proces zaokruži tako da među Srbima bude razuma, da ne prave kombinacije sa onima koji žele da unište Srpsku radi vlasti, u tom slučaju situacija će se potpuno stabilizovati- smatra Anđelković.

Anđelković ocjenjuje da će još neko vrijeme postojati tenzije "između srpskih vlasti na nivou Republike Srpske i onih koji su uzeli pravo da na suštinski nelegitiman način zastupaju Srpsku na nivou BiH".

- Ali, to će se vrlo brzo razriješiti, jer građani neće tolerisati da neki pripadnici srpskog naroda sa bh. pozicija negiraju interese Republike Srpske - kaže Anđelković.

To će se, zaključuje Anđelković, prije ili kasnije, završiti potpunom stabilizacijom i dobijanjem homogene srpske vlasti srpskih predstavnika na svim nivoima.