latinica  ћирилица
25/11/2014 |  20:41 | Autor: vecernjenovosti

"Bajpas" za rijeku vrijedan 12 miliona KM

U Gacku su konačno završeni radovi na preusmjeravanju korita rijeke Mušnice.

U Gacku su konačno završeni radovi na preusmjeravanju korita rijeke Mušnice, kojim će biti zaštićen novi kop Rudnika i Termoelektrane Gacko i omogućena eksploatacija najkvalitetnije rude. Projekat je vrijedan oko 12 miliona konvertibilnih maraka.

- Preusmjeravanje Mušnice je veoma značajno za eksploataciju uglja - istakao je tom prilikom ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević, najavivši da bi u narednih osam mjeseci trebalo da bude otvoren novi kop, koji bi omogućio nesmetan i stabilan rad gatačke "fabrike struje" narednih godina.

Po njemu, Rudnik i Termoelektrana "Gacko" u istoimenom hercegovačkom mjestu su "jedan od najznačajnijih energetskih objekata Republike Srpske".

- Taj gigant će u narednom periodu još efikasnije poslovati i kontinuirano proizvoditi eklektričnu energiju.Ukoliko bude potrebno angažovaće se svi resursi da ne dođe do diskontinuiteta u proizvodnji struje - rekao je Kovačević.

I Milinko Milidrag, generalni direktor gatačkog giganta ukazuje na veliki značaj izmještanja rijeke Mušnice.

- Bajpasom je izmješteno oko pet kilometara i na taj način je prošireno eksploataciono polje - kaže Milidrag.

Mušnica je do sada išla po sredini novog kopa, gdje se nalazi najkvalitetnija ruda koja je, tako, ostajala ispod rijeke.

Srđan Milović, direktor Rudnika u Gacku rekao je da ruda iz starog kopa može da se eksploatiše još šest do osam mjeseci. U međuvremenu biće ortvoren novi kop, pa rad Termoelektrane neće biti stopiran.

- Stvoreni su svi preduslovi za izradu glavnog rudarskog projekta za novi kop koji će se raditi u fazama, tako da će biti omogućena kontinuirana i nesmetana proizvodnja električne energije - istakao je Milović.

-Trenutno imamo otkriveno oko 800.000 tona uglja, što garantuje nesmetanu proizvodnju do proljeća sljedeće godine, odnosno do planiranog remonta termoelektrane - tvrdi direktor Milović, najavljujući rekordnu otkrivku ove godine.

Pretpostavlja da će godina, ipak, biti završena "sa određenim gubicima". To zbog "velikih investicija, ali i zbog zaostatka plaćanja iz prethodnog perioda koja su dospjela za plaćanje".