latinica  ћирилица
25/11/2014 |  20:50 | Autor: Politika

Nesavesnim vozačima i trajno oduzimanje automobila

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije danas je predstavilo prijedloge izmjena Zakona o saobraćaju usmjerene ka većoj bezbjednosti na drumovima kojima je predviđeno, u određenim drastičnim slučjevima kršenja zakona i trajno oduzimanje vozila.

 Predložene izmjene tog zakona, koje će se uskoro naći u parlamentu, predstavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, naglasivši da je njihov cilj spasavanje života svih učesnika u saobraćaju.

Stefanović je istakao i da se predloženim izmjenama pooštrava kaznene politika, istakavši da će se istovremeno pojačano raditi na prevenciji i edukaciji.

On je naveo i da je zaštitna mjera oduzimanja vozila planirana kada se radi o posebnim oblicima nasilničke vožnje, kada se recimo vozi bez vozačke dozvole ili u alkoholisanom stanju većem od dva miligama po mililitru.

Prema njegovim riječima, to vozilo se računa kao oruđe ili „kao opasno sredstvo koje ugrozilo ne samo tog koje je vozio već i druge učesnike u saobraćaju” i to je jedna od zaštitith mjera.

„Znate, ako neko sjedne mrtav pijan u vozilo bez vozačke dozvole ne treba sutra da se buni ako mu država oduzme vozilo... To vozilo je postalo oruđe isto kao pištolj... Taj čovjek je time što je uradio ugrozio bezbjednost i bukvalno pokušao da ubije neke ljude”, rekao je on.

Stefanović je dodao i da kada se pod dejstvom alhohola sjedne za volan „onda se dešava da se prođe kroz crveno svjetlo, da voze 200 na sat kroz grad, da padnu u rijeku sa čovekom u gepeku... i to su strašne stvari”.

Stefanović je novinarima predstavio predložene mjere od kojih se neke tiču i na povećanju bezbjednost djece u vozilima.

„Predloženo je da se pomjeri granica korišćenja dječjih sjedišta do 12 godina ili korišćanje bezbjednosnih podmetača ukoliko dijete nije dostiglo visinu od 35 centimetara”, rekao je on dodavši da je taj prijedlog u skladu sa evropskom praksom.

Prema njegovim riječima, odredbe za nasilničku vožnju su znatno strožije i odnose se i na naseljena mjesta i i na drumove van naseljenih područja kao i za vožnju pod dejstvom alhohola.

„Probna vozačka dozvola će se izdavati na rok od dvije godine licama koje prvi put polažu vozački ispit za putnička vozila i motorcikle a izuzetno ako to urade prije navršene 19 godine života probna dozvola važiće do 21 godine života”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, predloženo je i da se produži vrijeme u kome se ne može upravljati vozilom na osnovu probne vozačke dozvole tokom noći na period od 23 do 6 sati ujutro.

Stefanović je naveo i da je prijedlogom mjera obuhvaćena i oblast tehničkih pregleda vozila, objasnivši da je u toj oblasti planirano i uvođenje informacinog sistema.

Stefanović je naglasio i da će polcija istovremeno učiniti sve što može na prevenciji ali i modernizaciji saobraćajne policije.

„Želimo da pokažemo da nije samo represija stvar koju ćemo primenjivati ...pojačaćemo kontrolu na putevima i nastavićemo da modernizujemo saobraćajnu polciju”, rekao je Stefanović.

Mladi čine skoro četvrtinu od ukupnog broja žrtava saobraćajnih nezgoda u Srbiji. Prema podacima MUP-a Srbije, u posljednjih deset godina na putevima je poginulo više od 1.500 mladih, a samo u posljednje dvije godine 292 mlade osobe su izgubile život u saobraćajnim nesrećama. Mladi na putevima najčešće ginu petkom, subotom i nedjeljom. Uzroci ovih saobraćajnih nezgoda su prevelika brzina, vožnja u alkoholisanom stanju, nepoštovanje prvenstva prolaza, nepropisno i nebjezbedno preticanje. Mladi vozači, pokazuju podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja, čine 15 odsto ukupno poginulih vozača u saobraćaju.