latinica  ћирилица
26/11/2014 |  21:08 | Autor: B92

FIBA: Australija nije namjerno izgubila od Angole

FIBA je oslobodila Australiju optužbi da je namjerno izgubila utakmicu na Svjetskom prvenstvu, kako bi izbjegla da se u četvrtfinalu sastane sa reprezentacijom SAD.

Podsjećamo, FIBA je ranije navela da sumnja da je Australija u grupnoj fazi ovogodišnjeg Mundobasketa u Španiji namjerno izgubila od Angole (91:83).

Generalni sektretar FIBA Patrik Bauman rekao je da je istragom utvrđeno da Australijanci "nisu prekršili interne propise".

Australijanci su posleij vođstva na poluvremenu od 13 poena razlike na kraju izgubili od Angole sa 91:83 i zauzeli treće mjesto u D grupi, iako im ta eventualna "namještaljka" nije pomogla, s obzirom na to da su kasnije u osmini finala izgubili od Turske (65:64).

Drugo mjesto u grupi zauzela je Slovenija, čiji su igrači optužili Australijance za puštanje rivala, a u četvrtfinalu je poražena od kasnijeg šampiona SAD (119:76).

"Možemo da računamo na Košarkaški savez Australije da zdušno podržavaju principe fer-pleja i etičkog ponašanja", saopštila je FIBA.

Titulu prvaka svijeta u Španiji odbranili su košarkaši SAD savladavši u finalnoj utakmici reprezentaciju Srbije (129:92).