latinica  ћирилица
27/11/2014 |  12:55 | Autor: SRNA

Dodik: Partije sa sjedištem u Srpskoj formiraju vlast

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da političke partije sa sjedištem u Republici Srpskoj imaju većinu za formiranje vlasti u Srpskoj.

- Ovo je prvi put da će vlast činiti partije sa sjedištem u Srpskoj, što nam je bio i primarni cilj - izjavio je Dodik, nakon sastanka sa predstavnicima DNS, NS i Srpske radikalne stranke.

Ponovio da je cilj da institucije vlasti budu formirane do kraja ove godine, te da koalicija DNS-SP-SNSD ima skupštinsku većinu za formiranje vlasti.

Dodik je istakao da je na sastanku razgovarano i o određenim politikama važnim za uspješan rad.

- Koalicija političkih partija SNSD-DNS-SP apsolutno je jedinstvena i čvrsta, što je pokazalo i uspješno konstituisanje Narodne skupštine Republike Srpske - dodao je Dodik, napomenuvši da bi mandatara mogao da imenuje tokom predstojećeg vikenda ili u prvim danima naredne sedmice.

On je rekao da postoje naznake i nekih drugih političkih partija da žele da se priključe većini za izbor nove vlade Republike Srpske.

Dodik je naveo da će koalicija SNSD-DNS-SP imati tri delegata u Domu naroda parlamenta BiH koji će biti izabrani do utorka, 2. decembra, kao i delegati u Vijeće naroda Republike Srpske.

Predsjednik DNS Marko Pavić rekao je da ova koalicija želi stabilnu i jaku RS. Istakao je da ima puno povjerenje u predsjednika Srpske kada je riječ o izboru mandatara za sastav Vlade. Pavić je naglasio da je Srpska prva u BiH konstituisala Parlament.

- Na današnjim konsultacijama usaglasili smo se da se skupštinskoj većini mogu pridružiti i neke druge političke partije, ukoliko nas ne budu uslovljavale - istakao je Adam Šukalo,predsjednik NS.

Predsjednik SRS Dragan Đurđević naglasio je da je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj apsolutno jedinstvena i da će ova partija dati punu podršku formiranju institucija vlasti.

KONSTRUKTIVNI RAZGOVORI SA SOCIЈALISTIMA

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sa delegacijom Socijalističke partije imao dobar i konstruktivan razgovor o imenovanju mandatara za sastav Vlade Srpske.

- Razgovarali smo o ličnosti koju namjeravam da imenujem za mandatara. Nakon imenovanja, mandatar će o strukturi Vlade razgovarati i sa predstavnicima SP, rekao je novinarima Dodik, nakon konsultacija sa SP.

Predsjednik SP Petar Đokić naglasio je da je ova partija na posljednjim opštim izborima u BiH dobila mnogo veću podršku građana nego ranije.

- To nas čini i dodatno odgovornim i obaveznim prema građanima čije povjerenje moramo opravdati. Pred Republikom Srpskom je zahtjevan period, ali sam uvjeren da ćemo očuvati stabilnost i dostignuti novi razvoja, rekao je Đokić.

DODIK: POSTOЈI STABILNA VEĆINA I ZA IZBOR VLADE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je u razgovoru sa predstavnicima Partije ujedinjenih penzionera  da je započet uspješan proces formiranja republičke vlasti, te da postoji stabilna većina u Narodnoj skupštini i za izbor Vlade Srpske.

Dodik je rekao da ima razumijevanja za penzionersku populaciju, te da će u narednom periodu učiniti dodatne napore s ciljem unapređenja statusa penzionera u Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

Predsjednik PUP Ilija Stevančević naglasio je da je Predsjedništvo Glavnog odbora stranke zauzelo stav da ova politička partija bude dio skupštinske većine.

Dodik se sastao sa predstavnicima PUP RS u okviru razgovora koje vodi sa političkim partijama u vezi sa imenovanjem mandatara za sastav nove Vlade Srpske.

Konsultacije o imenovanju mandatara za sastav Vlade Srpske Dodik je danas obavio sa DNS, SP, SRS, NS i koalicijom "Domovina", a juče sa delegacijom SNSD.

Za sutra su najavljene konsultacije sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske, sa Boračkom organizacijom Srpske, sa Udruženjem penzionera i Unijom studenata Srpske.