latinica  ћирилица
28/11/2014 |  11:11 | Autor: RTRS

LŠ: 11 klubova u 1/8 finala, ko još ima šanse?

Završeno je peto kolo kvalifikacija za fudbalsku Ligu šampiona nakon koje je poznato 11 učesnika naredne faze takmičenja.

Atletko Madrid je izborio plasman u nokaut fatu u grupi A pobjedom od 4:0 protiv Olimpijakosa. Dva kluba iz iste grupe imaju šansu za prolaz, Јuventus i Olimpijakos.

"Stara dama" je u prednosti, jer ima tri boda više u odnosi na klub iz Pireja i u posljenjem kolu im je potreban bod u Torinu protiv "Јorgandžija" ili da Olimpijakos u Pireju ne savlada švedski Malme.

Branilac trofej, Real Madrid "protutnjao" je kroz grupu B i jedina je ekipa sa maksimalnim učinkom do sada. Za drugu poziciju i plasman u nokaut fazu boriće se Bazel i Liverpul u međustobnom okršaju. Švajcarcima je za prolaz dovoljan i remi u meču koji će se igrati na "Enfildu". Ludogorec čudom može do Lige Evrope, ukoliko u posljednjem kolu slave na "Santijago Bernabeu".

Bajer iz Leverkuzena je prošao dalje iz grupe C, dok je Benfika ostala bez šanse i za Ligu Evrope. Dilemu oko drugog putnika riješiće susret između Monaka i Zenita. Francuski tim u meč sa ruskim ulazi sa jednim bodom prednosti.

U grupi D je sve poznato. Borusija Dortmund i Arsenal su u osmini finala, Anderleht će igrati u Ligi Evrope, dok Galatasaraj završava svoj evopski put ove sezone.

Njemački šampion Bajern Minhen ide u nokaut fazu sa prvog mesta u grupi E. Za drugo mjesto boriće se Mančester Siti, Roma i moskovski CSKA koji imaju jednak broj bodova. Kombinacije oko prolaska u narednu rundu takmičenja jedne od ovih ekipa su sljedeće:

- CSKA ide dalje ukoliko ako ne izgubi na gosotvanju kod Bajerna, a Roma i Siti i odigraju neriješeno na u Rimu.
- Roma sa pobjedoom sigurno prolazi.
- Sitiju igra pobjeda, ukoliko CSKA ne pobijedi na "Alijans areni".
- Ukoliko CSKA izgubi, Romi igra i remi bez golova, dok ostali neriješeni rezultati vode dalje tim Manuela Pelegrinija.

Barselona i Pari Sen Žemen prošli su u gupi F, ali će zadnje kolo i njihov međusobni susret na "Nou Kampu" odlučiti ko će biti prvi u grupi. Ajaksu je dovoljan remi u Amsterdamu od APOEL-a kako bi se plasirao u Ligu Evrope.

Prvak grupe G je Čelzi. Lisabonskom Sportnigu bod na "Stemford bridžu" u zadnjem kolu donosi plasman u nokaut fazu. Šalke mora slaviti u Sloveniji protiv Maribora, a da portugalski klub izgubi u Londonu kako bi se plasirali među najboljih 16 ekipa. Maribor pobjedom protiv kluba iz Gelzenkirhena ide u Ligu Evrope.

Porto i Šahtjor iz grupe H idu dalje, s tim da je portugalski predstavnik pobjednik grupe. Atletik Bilbau je dovoljan remi kod kuće protv BATE Borisova za Ligu Evrope.