latinica  ћирилица
12/12/2014 |  07:48 | Autor: TANЈUG

Četvrtina Austrijanaca za istupanje iz EU

Dvije decenije od prijema Austrije u članstvo EU čak jedna četvrtina Austrijanaca je za istupanje zemlje iz Unije, pokazuje istraživanje Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE).

Tako i dalje 57 odsto Austrijanaca smatra pristupanje EU ispravnom odlukom, i 67 odsto želi dalje da ostane u Uniji, ali istovremeno jedna četvrtina želi istupanje iz članstva.

Kritika je usmjerena prije svega na račun kompleksnosti Unije i čak 93 odsto Austrijanaca je mišljenja da je EU suviše komplikovana.
Istraživanje je pokazalo da 85 odsto Austrijanaca dijeli mišljenje da je EU važna za privredu, a više od dvije trećine smatra da Unija donosi mir.
"Zbog aktuelnih konflikata u evropskom susjedstvu je argument mira odlučujući", objasnio je Paul Šmit iz OeGfE.

Kada je riječ o velikim projektima EU samo 31 odsto smatra širenje EU pozitivnim, a 61 procenata negativnim.
Što se tiče evra, kao zajedničke valute 61 odsto ima pozitivno mišljenje, a 35 odsto negativno, slično je i sa Šengenskim sporazumom, koji je doveo do ukidanja granica između zemalja članice, što pozitivno smatra 51 odsto Austrijanaca.

Na pitanje da li je članstvo u EU donelo više prednosti Austrijanci su podeljenog mišljenja. Јedna polovina smatra da je članstvo donijelo prednosti, a 37 odsto je skeptično, dok je 13 procenata mišljenja da je učlanjenje donijelo negativne posljedice.

Za 86 odsto Austrijanaca od članstva u EU profitirale su prije svega velike firme.
Više od polovine Austrijanaca je mišljenja da je članstvo u EU donijelo negativne strane malim i srednjim preduzetnicima, kao i poljoprivrednicima.

Iako dvije trećine Austrijanaca želi da ostane u EU 25 odsto je za istupanje iz Unije.
"To se ne sme ignorisati i smatrati nedeljnim razgovorima", poručuje predsjednik Radničke komore (AK) Rudolf Kaske.
Prije svega nezaposlenost mladih doprinosi zabrinutosti, kazao je on dodajući da jedna generacija "bez nade" odrasta.

Predsjednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl ističe da bi bez članstva u EU danas u Austriji bilo za 93.000 više nezaposlenih, kao i da bi nivo cijena bio za 4,5 odsto viši.
On je istakao da je, I pored svih nedostataka I stvari koje su za kritiku, Evropa fascinirajući istorijski projekat.

"To je dobrovoljno ujedinjenje zemalja koje su više vijekova vodile rat i dovelo je do promjene od masivnog ubistvenog sukobljavanja do miroljubivog suživota", podvukao je Lajtl.