latinica  ћирилица
12/12/2014 |  09:08 | Autor: TANЈUG

Pucano na izraelsku ambasadu u Atini

Nepoznate osobe pucale su nešto prije zore iz kalašnjikova na zgradu ambasade Izraela u Atini, saopštila je policija, dodajući da u napadu nema povrijeđenih.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika policije, agencija Rojters je prenijela da su na ambasadu pucale četiri osobe koje su se nalazile na dva motorcikla.

Kako se navodi, meci su se zabili u zid, a najmanje 20 čaura je pronađeno na oko 40 metara od zgrade izraelske ambasade, koja se nalazi u sjevernom predgrađu Atine.

Grčke vlasti su pokrenule istragu, a policija je zatvorila glavne puteve oko ambasade dok forenzičari pretražuju teren.
Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Agencije su podsjetile da je prošle godine u Atini pucano i na rezidenciju njemačkog ambasadora. Za taj napad, u kom nije bilo povrijeđenih, odgovornost je preuzela ljevičarska grupa "Narodni borci".

Izrael optužio Palestinsku upravu za pucnjavu

 Izrael je za pucnjavu na izraelsku ambasadu u Atini optužio palestinske vlasti i propalestinske organizacije širom svijeta zbog stalnog huškanja protiv jevrejske države.

"Međunarodna zajednica mora osuditi to neprestano huškanje koje dovodi do takvih rezultata," rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon.

On je takođe izrazio zahvalnost vlastima Grčke na bliskoj saradnji u istrazi incidenta, izrazivši nadu da će napadači biti brzo uhvaćeni.

Izraelski mediji navode da je jevrejska zajednica u Grčkoj zabrinuta zbog rastuće popularnosti desničarskih organizacija koje otvoreno zagovaraju antisemitske teorije zavjere. Takođe navode da su čaure iz pušaka AK-47, oružja navodno omiljenog među grčkim anarhističkim militantnim grupama, nađene kraj ambasade na prometnoj raskrsnici koja je satima bila zatvorena za saobraćaj.

Grčka se inače smatra leglom antiizraelskih osjećanja zbog simpatija javnosti za palestinsku stvar, navodi "DŽeruzalem post". U posljednjim godinama grčka vlada je zabrinjivala svojim građanima da učestvuju u flotilama, čiji je cilj bio probijanje pomorske blokade Pojas Gaze.