latinica  ћирилица
12/12/2014 |  10:15 | Autor: TANЈUG

Izgubljeni Diznijev crtani film pronađen u Norveškoj

Kopija Diznijevog crtanog filma iz 1927. godine za koju se vjerovalo da je izgubljena, pronađena je na sjeveru Norveške, saopštila je nacionalna biblioteka te zemlje.

Film, gotovo kompletna verzija "Praznih čarapa" je Diznijev prvi božićni film i otkriven je u inventaru biblioteke u mjestu Mo i Rana u blizini arktičkog kruga.
"U početku nismo znali da je riječ o izgubljenom kinematografskom blagu", naveo je arhivar u biblioteci , Kvale Sorensen. "Film je bio u dvije rolne koje nisu bile jasno označene".

Originalna verzija "Praznih čarapa" traje 5.30 minuta, ali u materijalu pronađenom u Norveškoj fali između 30 i 60 sekundi centralnog dijela filma. Autentičnost crtića potvrdio je Diznijev ilustrator, Dejvid Gerstajn.

Biblioteka je digitalizovala crtani u kome je glavni junak zec Osvald, preteča Mikija Mausa, i poslala ga Dizniju.
Prije Norveške, jedina poznata kopija "Praznih čarapa" bila je sekvenca od 25 sekundi koja se čuva u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku.

Norveški film prvo  je pripadao privatnom licu, a potom je završio u kolekciji Norveškog filmskog instituta koji ga je predao Narodnoj biblioteci Norveške.
Većina djela i dokumenata bibliteke čuva se u dobro obezbijeđenom bunkeru u Mo i Rani.

Biblioteka je, piše AFP, pokrenula veliki projekat digitalizacije svog arhiva kako bi njihova kolekcija bila dostupnija javnosti, što je pomoglo u pronalaženju više izgubljenih dokumenata.