latinica  ћирилица
12/12/2014 |  10:25 | Autor: TANЈUG

Kina razočarana zbog odbijanja SAD da reformiše MMF

Zvanični Peking je saopštio danas da je duboko razočaran zbog toga što su SAD odbile da podrže plan o reformisanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji bi omogućio zemljama u razvoju, poput Kine, da dobiju veću ulogu u toj instituciji.

Kako podsjeća Frans pres, američki Kongres ove nedjelje nije uspio da ratifikuje novi set ključnih mjera o upravljanju i finansiranju MMF-a sadržanim u planu o reformisanju te institucije iz 2010. godine, zbog čega je upravni odbor Fonda sada primoran da istraži alternativne opcije.

"Kina je duboko razočarana neuspjehom američkog parlamenta da reformu o finansiranju i upravljanju MMF-om iz 2010. godine ozakoni", izjavio je portaprol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Hong Lej na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.
On je dodao da je implementacija te reforme od ključnog značaja za očuvanje kredibilnosti, efikasnosti i legalnosti MMF-a.

Reformisanje sistema kvota i glasačkih prava u MMF-u bi, kako ocjenjuje Frans pres, omogućilo povećanje budžeta tog međunarodnog kreditora, dok bi zemljama poput Kine i Rusije dalo veću ulogu u razvoju te institucije.