latinica  ћирилица
12/12/2014 |  13:34 | Autor: RTRS

Održana konferencija "Podrška savezima opština i gradova"

Republika Srpska ima obavezu da u svoje akte uvodi rješenja iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i to je radila i radiće i ubuduće, izjavila je danas ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić.
Banjaluka -Konferencija opština i gradova - Foto: SRNA
Banjaluka -Konferencija opština i gradovaFoto: SRNA

"Opredjeljenje Srpske, a što je i njenim Ustavom zagarantovano, je decentralizovan sistem lokalnih zajednica, jer onoliko koliko nam je jaka i stabilna lokalna zajednica, toliko je jaka i stabilna Srpska", rekla je Rešićeva novinarima tokom konferencije predsjednika i sekretara skupština opština/gradova Republike Srpske.

Ona je naglasila da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi iz prošle godine, između ostalog, značajno definisana i pojašnjena uloga skupština opština, šta rade i koje dokumente donose, te kako se rade statuti lokalnih zajednica.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će ova konferencija poslužiti predstavnicima lokalnih samouprava da steknu dodatna znanja o funkcionisanju lokalne uprave.

On je podsjetio da je Poslovnikom Narodne skupštine dato pravo lokalnim zajednicama da mogu davati sugestije, prijedloge i konkretna rješenja kada su u pitanju stvari vezane za lokalnu zajednicu, ali i za sve građane Srpske.

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur rekao je da savezi opština i gradova predstavljaju izuzetno važne partnere Misije, koja je svjesna ključne uloge koju ti savezi mogu imati u poboljšanju standarda upravljanja na lokalnom nivou i pružanju podrške međuinstitucionalnoj saradnji.

On je naglasio da su izuzetno bitne stavke u radu skupština opština demokratski razvoj i izrada pravednih i nepristrasnih politika, koji imaju uticaj na svakodnevni život građana.

Konferencija je organizovao Savez opština i gradova Srpske, uz podršku Misije OEBS-a u BiH, a odvija se u sklopu projekta "Podrška savezima opština i gradova".