latinica  ћирилица
12/12/2014 |  13:57 | Autor: TANЈUG

Bami dobila prvu bitku sa Euleksom

Bivša tužiteljka Euleksa Marija Bami dobila je prvu bitku sa Euleksom pošto je evropski ombudsman nakon istrage koju je sproveo pronašao mnogo kršenja i nepravilnosti, piše Koha ditore.
Marija Bami - Foto: TANЈUG
Marija BamiFoto: TANЈUG

Ombudsman je, kako navodi Koha ditore, čak otkrio da jedan dokumenat koji je bio protiv glavne tužiteljke Euleksa Јaroslave Novotne i bivšeg predsjednika veća sudija Euleksa Frančeskoa Florija nestao unutar misije, prenosi Tanjug.

Dokument objavljen prošle nedjelje povodom načina kako Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) postupa kad je riječ o sumnjama u ozbiljne nepravilnosti, uključujući i Euleks, a konstatovao je mnoge nepravilnosti Euleksa.

Ombudsman kaže da je pregledao dosije EEAS i Euleksa u vezi sa istragom i da je ustanovio da je Euleks sproveo preliminiranu unutrašnju istragu i regrutovao jednog spoljnog tužioca za istragu nepravilnosti.

Uz to, EEAS je imenovala jednog spoljnog eksperta da bi ponovo sa strateškog aspekta analizirao mandat Euleksa, posebno u vezi sa pitanjima koja su objelodanjena u javnosti oko te misije.

Ombudsman je primijetio da Euleks nije sprovodio standardne procedure oko istrage u vezi sa sumnjama koje su se pojavio, a konstatovao je da je trebalo preispitati način na koji je regutovan spoljni tužilac.