latinica  ћирилица
12/12/2014 |  14:41 | Autor: TANЈUG

Đorđević: Moramo krenuti od nule želimo li novu medalju

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je danas da nacionalni tim mora da zaboravi na svjetsko srebro iz Španije i krene od nule kako bi nastavio kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima.

Srbija će na Evropskom prvenstvu sljedeće godine igrati u grupi B sa Španijom, Njemačkom, Turskom, Italijom i Islandom.

"Evropsko prvenstvo je najteže za reprezentacije koje imaju velike ambicije, jer je kvalifikaciono za Olikmpijske igre, svi vrhunski igrači žele da odvedu zemlju u Rio, ali nas to ne sprečava da radimo kako bi bili spremni za najveće rezultate. Predstoji nam izuzetno zahtjevno i teško ljeto, moramo da zaboravimo šta se dogodilo i da krenemo od nule", rekao je Đorđević na konferencije za medije.

On je dodao da njegov tim nije imao sreće prilikom žrijeba, jer će igrati u definitivno najtežoj grupi na šampionatu.
"I prošle godine smo prizivali Španiju i dobili je. Očekujem da dođu u najjačem sastavu i osvetnički raspoloženi. Oni su i dalje najbrojnija nacija u NBA. Ozbiljan protivnik biće i Njemačka koja će nastupiti sa Dirkom Novickim, tu je i Turska, reprezentacija koja je najviše namučila SAD u Španiji. Grupa je teška, ali pravi takmičari vole da se dokazuju i pokažu da su bolji", rekao je Đorđević.

Selektor "Orlova" je dodao da je zadovoljan formom igrača koji su igrali na SP u Španiji i najavio neka nova imena na spisku.

"Košarkaši su poboljšali uloge u ekipama i pružaju partije adekvatne njihovom načinu igre. Raduje me liderska uloga Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice u Fenerbahčeu, njihove igre u kontinuitetu su izuzetno bitne, ali pratimo i nastupe ostalih igrača, kako u domaćoj, tako i u regionalnoj ligi", rekao je Đorđević

On je rekao da vidi Bobana Marjanovića kao zamjenu za Nenada Krstića, ali da od centra Zvezde očekuje da nastavi sa dobrim igrama.

Selektor Srbije otkrio je da je razgovarao sa Miroslavom Raduljicom i da se nada da će on uskoro pronaći tim nakon odlaska iz Kine.

Na pitanje novinara da prokomentariše izbor košarkaške reprezentacije za najboji tim Srbije, on je odgovorio da je zbog toga počastvovan i da je to znak da su igrači dobro uradili posao.

"Želimo da košarci vratimo stari sjaj, najveće zasluge pripadaju igračima koji su ponašanjem i načinom na koji su predstavljali Srbiju zaslužili to priznanje", rekao je Đorđević.

Potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Bodiroga rekao je da je cilj reprezentacije da na EP izbori plasman na Olimpijske igre.

"Ambicija je da osvojimo jednu od medalja, a težićemo da ona bude najsjajnija. Očekuje nas izuzetno teško i jako EP, svi će protiv Srbije igrati najbolje moguće, poslije rezultata u Španiji. Ima još dosta do početka šampionata, nadam se da će igrači biti zdravi i da će spremni otići na šampionat Evrope", rekao je Bodiroga.

On je dodao da je 90 odsto priprema seniorskog tima već organizovano i zahvalio se reprezentaciji Francuske što je pristala da dođe na ljeto i odigra prjateljski meč u Beogradu.

Podsjećamo, EP će biti održano od 5. do 20. septembra u Francuskoj, Njemačkoj, Letoniji i Hrvatskoj, a selekcija Srbije će prvi meč odigrati protiv Španije u Berlinu 5. septembra.