latinica  ћирилица
12/12/2014 |  14:56 | Autor: TANЈUG

Fajnstin: Direktore, pročitaj izvještaj o CIA

Predsjedavajuća obaveštajnog odbora američkog Senata Dajen Fajnstin, poručila je direktoru CIA da pročita izvještaj.

Predsedavajuća obavještajnog odbora američkog Senata Dajen Fajnstin,  demantovala je tvrdnje direktora CIA DŽona Brenana da je program ispitivanja i držanja zatvorenika pružio korisne obavještajne podatke koji su pomogli u spasavanju života i poručila mu da pročita izveštaj.

"CIA, FBI, NSA, DIA, DOD, NGA, Stejt department, DHS i mnoge druge agencije pomažu da budemo bezbjedni. Tortura - ne", napisala je Fajnstin na Tviteru, a prenio AFP. 

Na izjavu Brenana da CIA nije lagala javnost ni poslanike o svom programu, Fajnstin je napisala da je odbor Senata obaviješten tek četiri godine nakon što je on pokrenut.

Uticajna senatorka iz redova demokrata takođe je osporila Brenanove tvrdnje da je program ispitivanja osumnjičenih za terorizam pomogao američkim obavještajnim službama u pronalaženju vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji je ubijen u akciji američkih specijalaca u Pakistanu 2011.

"Istraživanje definitivno dokazuje da unapređene tehnike ispitivanja nisu vodile do bin Ladena. Strana 378 (izvještaja)", stoji u tvitu iz njene kancelarije.

Iz kancelarije senatorke na njenoj Tviter stranici pod oznakom "Pročitaj izvještaj" postavljeno je više od 20 tvitova tokom Brenanove konferencije za novinare koja je emitovana uživo iz sjedišta CIA u Lengliju, savezna država Virdžinija.

Na Brenanovu tvrdnju da se ne može znati sa sigurnošću da li su ili ne ključne informacije od osumnjičenih dobijene unaprijeđenim tehnikama ispitivanja, iz kancelarije senatorke su poručili da "izvještaj pokazuje da je to poznato: CIA je imala informacije prije torture".

Odbor američkog Senata objavio je 9. decembra izvještaj o kontroverznim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koje je sprovodila CIA, a koje prema ocjeni Komiteta nisu proizvele nijedan kritični obavještajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.

Bivši predsjednik DŽordž Buš mlađi odobrio je program 2002, ali ga CIA nije obavještavala o detaljima do 2006.

Vašington je objavljivanjem izvještaja prvi put priznao pune razmjere tajnog programa CIA, pokrenutog nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra.