latinica  ћирилица
12/12/2014 |  15:52 | Autor: SRNA

Nije tražena dozvola za djelatnosti u Ložioničkoj ulici

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je da do sada nije pokrenut postupak izdavanja ekološke dozvole za obavljanje djelatnosti u Ložioničkoj ulici u Banjaluci usljed koje su raznesene čestice boksita, na koje ukazuju mještani te ulice.
Ložionička ulica - Foto: RTRS
Ložionička ulicaFoto: RTRS

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju vodi postupke samo na osnovu podnesenih zahtjeva i druge nadležnosti u ovom slučaju nema, saopšteno je iz ovog ministarstva.

U ministarstvu navode da su ih mještani Ložioničke ulice upoznali o ovom problemu i da je o njihovim predstavkama obavještavalo sve relevantne institucije koje su mogle uticati na rješavanje problema.

Obaviješteni su Republička uprava za inspekcijske poslove, grad Banjaluka, Ministarstvo saobraćaja i veza, "Željeznice Republike Srpske" i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

O ovoj temi u Ministarstavu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju organizovano je više sastanaka, a inicirano je i angažovanje nadležnih inspekcijih organa da bi se utvrdilo o kakvoj je privrednoj djelatnost riječ na pomenutoj lokaciji da bi nadležni organi naložili odgovarajuće mjere.

Kada je riječ o fizičkom tretmanu sekundarnih sirovina na ovoj lokaciji, Ministarstvo je, postupajući po zahtjevu kompanije "Milkus" sa Pala, ovom pravnom licu izdalo ekološku dozvolu za fizički tretman neopasnog metalnog otpada na lokaciji 20–og kolosijeka teretne željezničke stanice Banjaluka.

Ovom ekološkom dozvolom utvrđene su mjere kojih se odgovorno lice postrojenja mora pridržavati da bi se obavljanjem registrovane djelatnosti spriječili uticaji na životnu sredinu i zdravlje ljudi ili sveli na najmanju moguću mjeru.

Kontrolu ispunjenosti uslova i kontrolu izvršenja mjera iz ekološke dozvole vrši nadležna inspekcija grada Banjaluka.

Za navedenu djelatnost izdata je i dozvola za upravljanje otpadom, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, navode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.