latinica  ћирилица
12/12/2014 |  16:12 | Autor: SRNA

Beogradska filharmonija od početka 2015. u Gračanici

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac najavio je danas da će Beogradska filharmonija od početka naredne godine imati ciklus koncerata na pozorišnoj sceni Doma kulture u Gračanici da bi se pokazalo da nisu zaboravljeni oni koji su ostali na Kosovu i Metohiji.

"Ljudi koji su ostali na Kosmetu zaslužuju sva svetla reflektora", rekao je Tasovac, koji danas boravi u Gračanici na Kosovu i Metohiji.

Tasovac će večeras prisustvovati prvoj premijeri predstave "Hotel Kosovo" Narodnog pozorišta iz Prištine, koje je izmješteno u sjeverni dio Kosovske Mitrovice.

Ovom predstavom u Gračanici zvanično počinje da radi nova stalna scena Narodnog pozorišta u Prištini.

"Prištinsko pozorište je za 66 godina postojanja prošlo mnogo toga, 15 godina izgnanstva, ali ono što je divno jesto to što od danas ima svoj dom. Narodno pozorište protjerano iz Prištine sada ima svoju kuću", rekao je Tasovac.

Tasovac je za naredni period najavio i nastupe baletske grupe "Bitef danas" iz Beograda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je povratak prištinskog pozorišta dobra vijest, jer se dešavanja prethodnih 15 godina na Kosovu i Metohiju ne mogu iskazati u običnom razgovoru.

"Iskreno se nadam da će ovo pozorište, koje novi život počinje u Gračanici doprineti tome da će riječ kultura i kulturni život, kao najsavršenije sredstvo komunikacije koje postoji među ljudima, biti u punoj funkciji opstanka, očuvanja i jačanja i da će biti naše najbolje ogledalo", rekao je Đurić.

Upravnik Narodnog pozorišta Nenad Todorović kaže da Narodno pozorište od večerašnje premijere predstave "Hotel Kosovo" na daskama pozorišta u Domu kulture u Gračanici postaje umjetnička institucija.

"Ovom premijerom najavljujemo kompletan proces ulaska, budući da je to kompleksno i složeno preseljenje jedne institucije. Od ovog trenutka možete da računate da ćete imati premijere, redovne reprize", rekao je Todorović.

Tasovac i Đurić danas su posjetili manastir Gračanicu gdje ih je primio Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije.

Oni će sutra posjetiti Visoke Dečane i Pećku Patrijaršiju.