latinica  ћирилица
12/12/2014 |  18:54 | Autor: FENA

MMF: Finansijski sektor u BiH dobro podnio uticaj prirodne nepogode

Misija MMF-a pod vođstvom Rona van Rodena posjetila je Banjaluku i Sarajevo u periodu od 3. do 12. decembra da bi napravila ocjenu najnovijih ekonomskih dešavanja i nastavila razgovore o politikama vezanim za osmi pregled u sklopu Stend-baj aranžmana za Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju posjete Van Roden je istakao da se ekonomski oporavak pokazuje otpornijim na efekte prirodne katastrofe, koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu u maju, nego što se to ranije mislilo.

Industrijska proizvodnja i izvoz ponovo bilježe trend rasta a prihodi od poreza se i dalje oporavljaju. Iako se očekuje da će rast ove godine biti blizu jedan odsto, izgledi za to su vrlo neizvjesni, uključujući i zbog ograničenih doznaka donatorskih sredstava namjenjenih za potrebe obnove, rekao je van Roden.

Rizici za rast zaposlenosti su i dalje visoki jer su korijeni nezapsolenosti pretežno strukturalne prirode.

Finansijski sektor je, ukupno gledajući, i dalje dobro kapitalizovan i stabilan i dobro je podnio uticaj prirodne nepogode. Misija pozdravlja brzu reakciju vlasti u rješavanju problema koji su identifikovani u jednoj manjoj banci, uključujući i kroz koordinaciju unutar Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost, istakao je van Roden.

Misija je razgovarala o napretku u provođenju politika koje su dogovorene u okviru Stend-baj aranžmana koje za cilj imaju zauzdavanje tekuće potrošnje vlade, uključujući i troškove za penzije ostvarene pod povoljnijim uslovima, unapređenje poštivanja poresknih propisa i borbu protiv poresknih prevara, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora.

Blagovremena provedba ovih politika bi otvorili put Izvršnom odboru MMF-a da u januaru 2015. razmotri osmi pregled provedbe Stend-baj aranžmana, saopštio je MMF.