latinica  ћирилица
12/12/2014 |  20:58 | Autor: TANЈUG

Kongres SAD odobrio sankcije Rusiji i oružje Ukrajini

Američki Kongres usvojio je nacrt zakona kojim se predviđa uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji i istovremeno ovlašćuje predsjednika Baraka Obamu da pošalje ubojitu i neubojitu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući antitenkovsko naoružanje i municiju.

Zakon stupa na snagu kada ga predsjednik Obama potpiše.

Ova odluka pogađa prije svega ruski vojni i energetski sektor jer omogućuje uvođenje sankcija velikim ruskim kompanija, među kojima je Gasprom i Rosoboroneksport, prenosi AFP.

Tako recimo, odluka nalaže Obami da uvede sankcije ruskom gigantu Gaspromu u slučaju da "smanji količine gasa zemljama NATO, ali i Ukrajini, Gruziji i Moldaviji".

Moskva je u međuvremenu, kako prenosi agencija Tas s, izrazila žaljenje zbog usvajanja zakona u oba doma Kongresa poručivši da Rusija neće popustiti pred ucjenama Sjedinjenih Država.

"Vašington ponovo iznosi neosnovane optužbe i prijeti nam novim sankcijama. Rusija neće popustiti pred ucjenama SAD, neće žrtvovati svoje nacionalne interese i neće dopustiti miješanje u unutrašnje stvari", rekao je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukaševič.

Prema njegovim riječima, "snažna bomba je stavljena pod bilateralne odnose" koja bi se mogla uporediti sa ozloglašenim DŽkson-Venik amandmanom usvojenim 1974. godine koji je opstruirao saradnju dvije zemlje narednih decenija.

"Ne možemo da se otmemo utisku da neuspjeh Vašingtona da se oslobodi okorjelih fobija tjera SAD da vrate vrijeme unazad", dodao je Lukaševič.

"Činilo se da ozbiljne prijetnje međunarodnoj bezbjednosti traže da Rusija i SAD ujedine napore", rekao je on i upozorio da neki američki kongresmeni pokazuju veliku želju da unište okvire te saradnje.