latinica  ћирилица
13/12/2014 |  09:14 | Autor: novosti.rs

FIBA i FIBA Evropa poručile ABA: Pokažite papire o poslovanju

Sukobi na relaciji između FIBA i FIBA Evropa i ULEB-a i Evrolige koji, sa povremenim zatišjima, traju praktično od osnivanja Udruženja evropskih liga Evrope i osamostaljenja Evrolige od svjetske i evropske kuće košarke, prenio se i na regionalnu ABA ligu.

Generalni sekretari FIBA i FIBA Evropa, Patrik Bauman i Kamil Novak, poslali su na adresu Radovana Lorbeka, predsjednika ABA lige, ujedno i potpredsjednika ULEB, pismo u kome postavljaju pitanje transparentnosti u poslovanju regionalnog takmičenja.

U pismu se, takođe, zahtijeva dokumentovano objašnjenje pravnog statusa i odnosa ABA - Sidro d. o. o., ABA (asocijacije) i ABA lige, ali i informacije o tome da li su članovi o pridruživanju ABA Sidro d. o. o ikada bili mijenjani ili prepravljani. Zatim, da li je ABA liga priznata od strane svih nacionalnih federacija čiji timovi učestvuju u takmičenju i da li bilo koji predstavnik nacionalnih federacija učestvuje na sastancima ABA - Sidro d. o. o., ABA ili ABA lige.

Krajnji rok napomenut u pismu za odgovore je 18. decembar.

"Biće vremena za priču",  kratko je odgovorio direktor ABA lige Roman Lisac, ne želeći sada da ulazi u javnu raspravu sa FIBA i FIBA Evropa.

Ostaje da se vidi da li će ABA liga pisanim putem odgovoriti do pomenutog datuma i da li će ćutnja ili negativan odgovor značiti dodatno zaoštravanje odnosa dviju strana...

Ukoliko bi se desilo da ne odgovori, postavlja se pitanje da li bi FIBA i FIBA Evropa mogle i na koji način da sankcionišu ABA ligu, koja nije članica ni svjetske, ni evropske "kuće košarke". Pritisak bi mogao da uslijedi na klubove učesnike regionalnog takmičenja, preko nacionalnih federacija... Šta god da bude, nema sumnje da će najviše trpiti lokalna (regionalna) klupska košarka koja niz godina ispašta zbog sukoba na relaciji Barselona (Evroliga, ULEB) - Ženeva (FIBA).

DVOSTRUKI ARŠINI

Prošle sezone FIBA je upozorila nacionalne košarkaške lige da moraju da igraju po njihovim pravilima, a ne Evroliginim, i da će ukoliko to ne urade, snositi sankcije, odnosno nacionalnim timovima će biti onemogućeno da igraju na velikim smotrama.

Zanimljivo da je FIBA pokazala svoju moć prema "nejakim" evropskim ligama, za razliku od "prejakih" NBA i NKAA šampionata, ali i kineske KBA, koji igraju po "svojim notama", a opet niko im iz svjetske kuće košarke nije priprijetio da će, zbog toga, reprezentaciju SAD ili Kine izbaciti sa planetarnih smotri.