latinica  ћирилица
13/12/2014 |  15:43 | Autor: SRNA

Dodik sutra na obilježavanju sto godina od Kolubarske bitke

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra u Lazarevcu obilježavanju sto godina od Kolubarske bitke.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: SRNA
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: SRNA

 

Obilježavanje sto godina od Kolubarske bitke planirano je za 12.00 časova, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Dodik će prethodno, kako saznaje Srna, sutra u 10.00 časova prisustvovati kongresu Socijalističke partije Srbije /SPS/ u Centru "Sava" u Beogradu.

U kripti Spomen-crkve sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu počiva 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika.

Kolubarska bitka vođena je krajem 1914. godine na frontu dužem od 200 kilometara. Predstavlja najvažniju bitku između Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu.

Iako je cio svijet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija kojom je komandovao general Živojin Mišić izvela je uspješnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene Austrougarske vojske.

Značaj bitke ogleda se u tome što Austro-Ugarska nije uspjela da uništi Kraljevinu Srbiju, pa su zato Centralne sile morale da se bore na tri fronta.