latinica  ћирилица
13/12/2014 |  19:04 | Autor: RTRS

Boračka zgrada u Trapistima još nije registrovana (VIDEO)

Porodice poginulih boraca i RVI u banjalučkom naselju Trapisti godinama vode bitku sa izvođačem radova – stanove koje su dobili ne mogu da registruju na svoje ime, jer zgrada u kojoj žive nije uknjižena.
Stanari boračke zgrade u banjalučkom naselju Trapistima - Foto: RTRS
Stanari boračke zgrade u banjalučkom naselju TrapistimaFoto: RTRS

Ni tu nije kraj njihovim mukama, jer vlasnik preduzeća koje izvodi radove, ,,Estetik inter projekt'' probio je sve rokove za tehnički prijem zgrade, a danas je postavio i novi. 

 Sa tri i po godine zakašnjenja, Cvijeta Basara se 2009. godine konačno uselila u svoj stan. Tada je, zajedno sa ostalim stanarima, dobila obećanje - tehnički prijem zgrade biće izvršen u roku od 10 dana.

"Stojimo gdje smo i bili maltene 2009.godine. Mnogo puta smo pokušavali i nismo uspjeli. Јednostavno, bilo je  i omalovažavanja i prijetnji i svega i mi sad nastojimo nekim pravnim putem da ostvarimo svoja prava'', kaže Cvijeta Basara.

Stanari traže da se ispita poslovanje ,,Estetik inter projekta'', grada Banjaluka, ali i dokumentacija predsjednika Boračke organizacije ,,Čajavec'', koji je, navodno, prvi riješio papirologiju svog stana.

"I bolesni i ovakvi i onakvi opterećeni smo sami sobom, lečenjem, da se ganjamo po sudu? Јa mislim, za ovih 12 godina da je puna kapa svega, lopovluka na sve strane'' ,kaže ratni-vojni invalid Bogdan Gračanin.

 Sve je počelo kada su Sindikat i Boračka organizacija ,"Čajaveca'" sa ,,Estetikom'' sklopili ugovor o kompenzaciji. Po tom ugovoru, Boračka organizacija ustupila je zemljište na mjestu današnje zgrade IRB banke u zamjenu za 69 boračkih stanova.

"Pošlo se u gradnju s uvek nekakvim zakašnjenjima, bilo je tu i prepreka, ali da o tome ne pričamo, uglavnom se napravila ova zgrada, tih 69 stanova i useljeni su, međutim, došlo je do tog problema'', kaže Mile Kos, predsjednik Boračke organizacije "Čajevac".
"Istina, nismo još uradili tehnički prijem iz razloga što ,,Čajevac'' još nama nije prepisao zemljište gore, to je dio posla, i sljedeća 3 do 4 mjeseca biće izvršen tehnički prijem i moćiće se uknjižiti'', naveo je Radenko Dakić v.d. direktora firme ,,Estetik inter projekt''
Stanovi postoje, stanari useljeni, zgrada nije uknjižena. Zakonski-i ne postoji.

"Ova zgrada postoji dok ima građevinsku dozvolu, gdje su ispunjene sve obaveze'', dodaje Dakić.

 Ako vlasnik "Estetika" u narednih nekoliko mjeseci ne ispuni obećanje, stanari najavljuju tužbu, ali i radikalnije mjere.