latinica  ћирилица
13/12/2014 |  20:39 | Autor: SRNA

Stogodišnja igra "prstena" ponovo u Posavini

U Batkuši, kod Šamca, večeras je održan tradicionalni memorijalni turnir u drevnoj igri "prstena", na kome je učestvovalo 12 ekipa iz Republike Srpske, Hrvatske i Federacije BiH.
Šamac - tradicionalna igra "prstena" - Foto: SRNA
Šamac - tradicionalna igra "prstena"Foto: SRNA

 Riječ je o igri, nastaloj prije 100 godina, koja se organizuje u zimskim danima.

"Prije posljednjeg rata, mlađi ljudi, entuzijasti, oživjeli su igru koja je bila zamrla još od vremena naših djedova. Prije se igralo po kućama, a danas po lokalima, jer savremene domaćice ne vole da im se sakupljaju u kući", kaže šesdesetšestogodišnji Aleksa Minić iz Pisara, kod Šamca.

On kaže da se "prsten", koji ekipe traže pod kapama na podu, pravi od čahure lovačkog metka i ko ga prvi nađe bude nagrađen.

Minić kaže da je on prestao da igra, ali dolazi iz navike da vidi kako se mlađi snalaze.

"To znači da ova igra neće prestati sa nama starijim. Ovo je jedan od turnira, ja ih posjećujem sve na širem prostoru, jer zbližavaju ljude, a ujedno predstavljaju razonodu u zimskim danima", rekao je Minić.

Organizator turnira Lazar Stanišić kaže da je kod njega u restoranu "Trojan" igra počela prije tri godine kao znak sjećanja na prijatelja Momira Sajilovića koji je izgubio život.

"Svaka ekipa učesnica je uplatila učešće po 100 KM i od toga smo obezbijedili prvu nagradu 800 KM, a druga je 400 KM. Za sve prisutne ekipe i gledaoce napravili smo pasulj sa pogačom", kaže Stanišić, dodajući da je cilj druženje, te upoznavanje običaja.

Naredni turnir Stanišić je najavio za narednu subotu u Gajevima.