latinica  ћирилица
14/12/2014 |  08:41 | Autor: RTRS

Lazarevac: Obilježavanje 100. godišnjice Kolubarske bitke, prenos na RTRS

U Lazarevcu se obilježava stotinu godina od Kolubarske bitke. Televizija Republike Srpske od 12 časova direktno će prenositi ovu manifestaciju.

U kripti Spomen-crkve Svetog Dimitrija u kosturnici počiva 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika.

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, će se obratiti prisutnima, a vijence će položiti i predstavnici Vlade Srbije, Narodne skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, potomci vojvode Živojina Mišića, predstavnici diplomatskog kora, kao i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Poslije državne ceremonije biće izveden umjetnički program u Gradskom parku u Lazarevcu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prisustvovaće obilježavanju godišnjice.

Kolubarska bitka vođena je krajem 1914. godine na frontu dužem od 200 kilometara. Predstavlja najvažniju bitku između Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu.

Iako je cijeli svijet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija, kojom je komandovao general Živojin Mišić, izvela je jednu od najvećih bitaka u istoriji srpskog naroda i uspješnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske.

Značaj bitke ogleda se u tome što Austro-Ugarska nije uspjela da uništi Kraljevinu Srbiju, pa su zato Centralne sile morale da se bore na tri fronta.

Televizija Republike Srpske od 12 časova direktno će prenositi ovu manifestaciju.

 

Dodik: Srbi nesumnjivo najveći stradalnici Velikog rata

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je nesumnjivo da su Srbi, srpska država i nacija veliki stradalnici Prvog svjetskog rata.
"Ogroman broj muške populacije je stradao, 50 odsto muških stanovnika tadašnje Srbije je stradalo u tom ratu, što je nesumnjivo predodredilo snagu i jačinu Srbije u kasnijem periodu sve do danas", rekao je Dodik.

Dodik, koji će danas u Lazarevcu prisustvovati obilježavanju sto godina od Kolubarske bitke, naveo je da u tom pogledu Veliki rat kao da je imao namjeru da devastira Srbiju i srpski narod.

"Sa druge strane, mnogo ljudi sa naših prostora, sa prostora današnje Republike Srpske, još tada se sa velikom dozom patriotske odgovornosti uključilo u regularnu Srpsku vojsku, braneći Srbiju", istakao je Dodik.

On je naglasio da su dobrovoljci sa naših prostora bili učesnici mnogih bitaka.

"O tome svjedoče mnoge činjenice. Mnogi od njih kasnije su od kralja dobijali određene prostore i zemljišta, kao znak zahvalnosti za učešće u bitkama", rekao je Dodik.

On je naveo da su solunski borci dobijali određeno zemljište po Vojvodini i nekim drugim mjestima.

Dodik je rekao da je njegov pradjeda bio solunski borac, koji je izgubio nogu na Solunskom frontu i da je uvijek pričao o Srbiji.

"Ta vezanost je nesumnjiva, ali sve bitke toga rata koje su Srbi dobili u jednoj globalnoj ocjeni govore da su Srbi, ipak, bili najveći stradalnici. Tako da te pobjede, možda, jesu mali svjetionici, ali u svakom slučaju, tada je bilo ogromno stradanje Srbije i srpskog naroda. Mislim da se nikada od toga nećemo oporaviti", rekao je Dodik.