latinica  ћирилица
14/12/2014 |  12:03 | Autor: RTRS

Atletičari Borca: Šampioni bez svlačionice

U godini u kojoj obilježavaju 10 godina postojanja, Atletski klub Borac dobio je veliko priznanje.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je, u godini na izmaku, banjalučki kolektiv proglasio najboljim klubom u zemlji.

Borac se ove godine okitio titulama seniorskih prvaka BiH i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Članovima ovog kluba priznanje OK BiH je dodatni podsticaj za dalji napredak, izjavila je u razgovoru za RTRS članica Borca Vladana Gavranović.

"Priznanje Olimpijskog komiteta meni i mojim drugovima iz kluba predstavlja veliku čast. Naše djevojke su već sedam godina prvakinje BiH, a ove godine uspjeh kluba je upotpunila i muška ekipa koja je podijelila prvu poziciju sa AK Zenica. Ovaj rezultat nas vodi na Kup Evropskih šampoiona, a priznanje će biti veliki podsticaj u daljem radu.

Borac je ove godine dao 16 takmičara za reprezentaciju BiH. Mlada juniorka Anja Erceg, koja nastupa u disciplini 100 metara sa preponama, ove godine je ostvarila normu za Svjetsko prvenstvo koje će naredne godine biti održano u Kini. Nikolija Stanivuković je prvakinja Balkana u skoku u vis za mlađe juniorke, dok je u kategoriji starijih juniorki treća na Balkanu.

"Јa sam prvakinja BiH u trkama na 800, 1500 metara, i u krosu na pet kilometara. Kao prvaci BiH naredne godine ćemo nastupiti na Kupu Evropskih šampiona u Azerbejdžanu, na kojem u protekle dvije godine nismo učestvovali zbog nedostatka finansija, kao i poplava koje su nas zadesile ove godine", kaže Gavranović.

 

Ni atletičare Borca ne mimoilaze probelmi

"Borac ima kvalitetne takmičare koji imaju potencijal da ostvare vrhunske rezultate, međutim, finansijska sredstva koja dobijemo od grada i Ministarstva ne mogu da pokriju kvalitetne pripreme za ove takmičare, iako nam nadležne institucije pomažu koliko mogu. Određena finansijska sredstva bi nam pomogla se da se bar oni najbolji takmičari kvalitetnije spreme kako bi mogli postići još zapaženije rezutate", dodaje Gavranović.

Gorući problem su nam svlačionice. Kada se stadion renovirao dobili smo obećanje da ćemo dobiti svlačionicu, ali od toga nije bilo ništa. Mi se presvlačimo u WC-u ispod istočne tribine 'Gradskog' stadiona gdje ne postoje tuš kabine.

Dvorana bi nam bila od velike pomoći. Naime, treninzi srednjih pruga i krosa kod nas se mogu raditi raditi tokom čitave godine. Međutim, sprinterske discipline, i trke sa preponama, za razliku od krosa, ne mogu da se treniraju po hladnom vremenu zbog toga što dolazi do povreda kod atletičara.

Bacači imaju problem što više ne postoji bacalište u neposrednoj blizini 'Gradskog' stadiona, tako da su prinuđeni da treniraju u parku Mladen Stojanović kada u njemu nema šetača. Mislim da bi dvorana bila idealno rješenje".

Mlade nade su dokaz da se ateltičari kod nas mogu razviti do svjetskog nivoa

"Naše članice Anja Erceg i Nikolija Stanovuković su bile na Olimpijadi mladih u u Azerbejdžanu, i one su pokazatelj da imamo kvalitetne mlade atletičare koji mogu postići zavidan nivo. Mi bismo mogli ostvariti norme za najveća takmičenja, međutim, nedostaju nam adekvatne pripreme za koje su potrebna finansijska sredstva. Atletičari Srbije, koji za razliku od nas imaju bolje uslove, imaju i sjajne rezultate. Tu su Asmir Kolašinac, Ivana Španović, Amela Terzić, Olivera Јevtić. Iza ovih atletičara stoje Atletski savez, ministarstvo i Olimpijski komitet Srbije koji su dosta uložili u njihove pripreme za velika takmičenja.

Borac pokreće i školu atletike

"Članom našeg kluba može postati ko god to želi, međutim, jedini problem su nam treneri. Nas atletičara je puno, a u klubu su samo tri trenera, tako da se treneri ne mogu svakome ko počne trenirati posvetiti sa velikom pažnjom jer na drugoj strani ima veliki broj takmičara. Krajem ove i početkom naredne godine planirali smo otvorimo atletsku školu za male uzraste sa kojima će raditi dvije atletičarke kao treneri i one će uvoditi mlađe uzraste u takmičarske vode, kada će ih preuzeti treneri 'prvog' tima. Zadatak trenera u školi će biti da prepozna za koju je disciplinu dijete sposobno. Problem nam predstavlja što za sada nemamo adekvatnu salu, ali to ćemo prevazići tako što ćemo raditi u školama, a na proljeće izlazimo na stadion".

Pred banjalučkim atletičarima su u narednoj sezoni veliki planovi

"Naredne sezone trebamo odbaniti titule na nivou Bosne i Hercegovine. Planiramo otići na Kup Evropskih šampiona na kojem nismo bili ove godine iz finansijskih razloga. Očekuje nas i Kup Evrope koji se održava u Azerbejdžanu, učestovovaćemo na prvenstvima Balkana.

Nastupićemo na još nekoliko međunarnodnih takmičenja na koja nas je klub i do sada slao, zavisno od finansijskih sredstava i sa kojih smo se uvijek vraćali sa medaljama. Pred nama su dvoranska prvenstva za koja imamo spremne takmičare evropskog nivoa, Erceg i Stanivuković, koje tek treba da pokažu svoje prave domete.

Plan nam je da se u narednoj godini više baziramo na 1500 i tri km stipl i da ostvarimo norme na evropskom i svjetskom nivou. Pred nama je i Univerzijada.

Međutim, sve rezultate ne bismo postigli bez nevjerovatnih sposobnosti trenera Nebojše Matijevića. On radi sa Nikolijom koja je prvakinja Balkana u skoku u vis, sa Borislavom Dragoljevićem koji se takmiči na 400 metara. Pod njegovim nadzorom smo i Anja Erceg, koja trči prepone, i ja koja trčim na 800 metara".

Za atletičare Borca godina još nije završila, sprintere, skakače i bacače očekuje krajem mjeseca dvoransko prvestvo, a krajem januara naredne godine očekuje ih kros takmičenje u Beogradu.

PRIPREMIO: BOЈAN MIČIĆ